Bemutató CMBLOG Gaming

Az egerek nehézsúlyú bajnoka – Cooler Master MM830

Különleges-e a Cooler Master MM830 egere és van-e helye a gamerek asztalán?

Különleges-e a Cooler Master MM830 egere és van-e helye a gamerek asztalán?

Az első benyomások

Munka és játék közben is fontos a komfortérzet. Kényelmes és jó eszközökkel nem csak gördülékenyebben megy a munka, de nem is olyan fárasztó. Játék közben a kényelem mellett fontos a személyre szabhatóság, a beállítások variálhatósága úgy, hogy mindezt felhasználóbarát módon tudjuk megoldani. Amikor a Cooler Master MM830 játékosoknak szánt egerét először a kezemben tartottam, még nem volt 100%-ig kész a termék. Azóta csiszolgatták, foltozgatták, míg elkészült a ma már boltok polcain található végleges termék.

A külső

Már az első találkozáskor is tetszett a kinézete. Jól illeszkedik a tenyérbe, a forma is megfelelő, nem túl éles, de nem is kerek, a gombok végén található ferde vágás sportos kinézetet kölcsönöz. Szemre való, olyan ránézni, mintha egy európai sportkocsira nézne az ember. Látszik rajta, hogy van benne erő, de nem hivalkodik vele. A scroll gomb gumi bevonata jó, nem csúszik rajta az ujj. A jobb oldalon kapott helyet a D-Pad, amely alatt 4 gomb lapul egy gumírozott felület alatt. Akinek megfelelő hozzá a kézmérete, az kiválóan tudja használni. Ez alatt a talp kiszélesedik egy kicsit, így a hüvelykujj kényelmesen illeszkedik az oldalsó bemélyedésbe. A két gomb között van a DPI állító gomb, ami jól használható akár játék közben is. A jobb oldalon a D-Pad előtt kapott helyet az OLED kijelző is, amivel lehet villogni a haverokkal, de sok funkciója nincs. Egy szép kis kiegészítő. Olyan mint egy divatékszer. Haszna semmi, de legalább jobb mint a szomszédé. Az anyaghasználat jó, PBT és gumi. A PBT ház valószínűleg sokáig időtálló lesz és a PBT kevésbé kopik, fényesedik mint a normál műanyagok.

A motorháztető alatt

Az MM830 itt sem okoz csalódást. Omron kapcsolók a gomboknál, amelyek 20 millió kattintásra vannak hitelesítve, valamint megkapta az Avago/Pixart PMW3360-as szenzorát. A PMW3360 sok konkurens egérben is helyet kap, ez az egyik legnépszerűbb napjainkban gyártott gaming egerekbe szánt érzékelő. A PMW3360-nak köszönhetően 100-24000 DPI között állíthatjuk az érzékenységet preferenciánknak, vagy a használat körülményeinek megfelelően. Legtöbbünk valószínűleg soha sem fogja kihasználni a 24000 DPI-os maximumot, de sportkocsit sem azért vesz az ember, hogy mindig 300-al száguldozzon. Viszont az egér kisebb felbontáson is pontosnak és jól használhatónak tűnt. Az MM830 egy 32 bites ARM processzorral és 512kB memóriával is fel van vértezve, így képes a legbonyolultabb egérfeladatok megoldására is. A mintavételi frekvencia 1000 Hz/ms , amely teljesen megfelel a mai követelményeknek.

A szoftver

Egy jó egérhez egy jó szoftverre is szükség van, pláne ha részletesen akarjuk beállítani rajta a legtöbb funkciót. A Cooler Master szoftverei nem tartoztak a kedvenceim közé. Kicsit kaotikusnak tűntek a fejlesztéseik, minden termékhez más-más szoftver tartozott. A mostani ígéret szerint az új Portal szovtver lesz majd használható az összes újonnan kiadott eszközükhöz. A szoftver feltelepítés után vagy egyből beenged, vagy kéri az egér firmware frissítését. Az utóbbi esetben sem kell megijedni, egyszerűen le kell tölteni a friss firmware-t, telepíteni és már mehetünk is a Portal-ra. Itt gyakorlatilag minden állítható. A szenzor felbontása 100 DPI-os lépésekben, a gombok kiosztása, rögzíthetjük a makróinkat, de itt állítható be a világítás, valamint a polling rate is. Testreszabható az egérpad felülete is, bár én a gyári beállításhoz képest semmilyen változást nem érzékeltem. A gombok átprogramozásánál az egyik gombot megadhatjuk a „Tactix” gombnak is, amellyel aztán második funkciót adhatunk az egyes gomboknak. Természetesen az OLED kijelző képét is itt állíthatjuk be, vagy cserélhetjük. Megadhatunk egyedi logót, vagy feliratot is.

Használat közben

Amit az MM830-ról mindenképpen érdemes tudni az az, hogy nem a legkönnyebb egér a piacon. Sőt, a nehézsúlyúak közé tartozik a maga 122 grammjával. Szóval gyorsaságot igénylő, például FPS játékoknál nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás, minden más feladatra vagy játékra azonban kiválóan alkalmas. A fogás kényelmessége képes feledtetni a nehezebb tömeget. A 96×24 pixeles oldalsó OLED kijelző egy kedves kiegészítő, de én nem igazán vettem hasznát, és ez is egy kis áldozat lehet a nehéz tömeg oltárán. A D-Pad megfelelően konfigurálva és megfelelő kézméret mellett kényelmesen használható és bizonyos játékokban előnyt is jelent. Nincs túlbonyolítva, de nem is két sima gomb oldalt. Ha jól van konfigurálva, a D-Pad segítségével olyan műveleteket is elvégezhetünk az egérrel, amely eddig nem volt lehetséges. A felhasználásnak csak a képzelet szabhat határt és nagyon leegyszerűsíthetjük a saját dolgunk, valamint a kissé nehéz tömege ellenére akár gyorsabbak is lehetünk vele. Az FPS játékokban is jól teljesít az MM830, de az MMO ahol igazán előjönnek a jó tulajdonságok. Ezeknél nem hátrány a kicsit nehezebb egér,  sőt még akár előny is lehet, a szenzor széles érzékenység tartománya pedig kifejezetten jól használható.

Záró gondolatok

Nekem kellemes csalódás volt az MM830 és bár a Cooler Master egerek nem örvendenek túl nagy népszerűségnek hazánkban, ez a modell kifejezetten ajánlott. Átgondoltan fejlődni mindig van hová. Az MM830 sem tökéletes, de aki hajlandó néhány kompromisszumra, annak tökéletes választás. Én a gyártó helyében elhagynám az OLED-et, kicsit könnyebbé tenném az egeret, ezzel valószínűleg olcsóbbá is válna és még több emberhez juthatna el. Az alcímben található kérdésre, vagyis hogy különleges-e az MM830 és van-e helye a gémerek asztalán a válasz az, hogy különlegesnek nem nevezném, viszont határozottan el tudom képzelni, hogy folyamatosan használjam.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

1 comment on “Az egerek nehézsúlyú bajnoka – Cooler Master MM830

Comments are closed.

Scroll to top