Bemutató PC Top

ASUS ZenBook Pro Duo: Innováció mesterfokon

Szeptember elején már volt alkalmunk az ASUS hazai irodájában személyesen is megtekintetni és kipróbálni az Computex 2019 alkalmával bemutatott ZenBook Pro Duo-t, mely az UX581-es kódnevet viseli. Azóta befutottak az első tesztpéldányok is és jó néhány napja az egyik ilyen szolgál fő szerkesztőségi gépként, mely alapvetően csak az egyik felhasználási módja lenne, így igyekeztünk a lehető legkomplexebb feladatok elé állítani.

A szerkesztőségi gép nálunk azt jelenti, hogy naponta több óra aktív használatot kell kibírnia ami főként böngészésből és online munkából áll, majd pedig jöhetnek a képszerkesztések, néha-néha egy videó megvágása és akár némi szórakozás is belefér a hét végéhez közeledve. Nos, az ASUS valahogy pont ezekkel az irányokkal reklámozza a ZenBook Pro Duo-t, melyet főként a technológiai újdonságokra fogékony kreatívoknak készítettek. Nem egy mindennapi gépről van szó, így a lehetséges felhaszánlási módokat végigjárva és saját életvitelünket is hozzátéve igyekeztünk megnézni, hogy ez az innovációs irány valóban követendő példa lesz e a többi gyártó számára vagy 1-2 generáción belül kifullad.

Külső

Kezdjük is rögtön a külsővel, mely a ZenBook Pro Duo esetében jó néhány sort igényel magának. A “Mennyei Kék” színű szálcsiszolt alumínium borítás magyarra fordítva inkább zöldes-kékes-ezüstösnek mondható, de az vitathatatlan, hogy egyedi és abszolút prémium megjelenést kölcsönöz a gépnek. Kicsit talán a férfiaknak kedvez ez a szín, de az alumínium kialakítás és az elegáns vonalak remekül kiegészítik a női táska tartalmát is.

Mielőtt felnyitnánk a gépet, érdemes körbejárni, hogy milyen csatlakozásokkal szeretné kiszolgálni a profikat az ASUS. A készülék bal oldalán található az egyetlen USB Type-C csatlakozó, mely egyébként támogatja a Thunderbol 3-at is. Normál USB-A csatlakozóból két darab került rá, méghozzá 3.1-es gyorsaságú. Az USB-C mellett a HDMI 2.0 csatlakozáson keresztül lehet még 4K-s képet 60Hz-en kirakni, mellélyük pedig már csak a dedikált töltő és a fejhallgató bemenet került. Sajnos kártyaolvasót nem kaptunk, pedig profiknak szánt gépről van szó, aminél valóban hasznos lenne. Megemlíthetnénk az USB-C töltés hiányát is, de nyilvánvalóan két ilyen minőségű kijelzőt és a bivalyerős hardvert nem igazán lehet dedikált töltő nélkül meghajtani.

Kijelzők

A többesszám nem véletlen, hiszen a ZenBook Pro Duo nagy újítása a kijlezőkben keresendő. A 15,6 hüvelykes 4K felbontású (3,840 x 2,160 pixel) OLED főképernyő már önmagában is különleges, de alá került egy 14 hüvelykes, szintén 4K felbontású panel is, melyet ScreenPad Plus-nak nevezett el az ASUS. A két kijelző harmonikusan dolgozik együtt, mindkettőnek vannak remek tulajdonságai, melyekre a későbbiekben kitérünk, de előtte kicsit szót ejtenénk magáról a koncepcióról. Nyilvánvalóan a fő cél az volt, hogy extra képernyőhelyet kapjanak a professzionális felhasználók, mely egyfelől extra lehetőséget kínál, másfelől pedig “tehermentesíti” a főképernyőt.

Mielőtt a harmóniáról és a két kijelző együttes használatáról esne szó, maradjunk meg kicsit a 15,6 hüvelykes OLED panelnél. Amikor elsőre megláttuk, leesett az állunk. Csodálátos színvilág tárult elénk, kellően magas fényerő, dinamikus színek és mindezt a professzionális felhasználók is hasznosíthatják, hiszen 100%-ban lefedi a DCI-P3 színskálát és PANTONE hitelesítést is kapott. A vizuális élményhez az ASUS NanoEdge kávái is hozzájárulnak, hiszen a készülékház 89 százalékát elfoglalja a kijelző, vagyis a két oldalt 5-5mm, felül pedig 10mm kávát látunk.

Az egyértelmű, hogy ez a technológia a kijelzők jövője, hiszen látványos előrelépést jelent és egyre több gyártó igyekszik a felsőkategóriás gépeiben alkalmazni. A rivalizálás egyre nagyobb lesz és néhány éven belül a középkategóriába is eljuthat ez a technológia, vagyis komoly szerepe lesz a piacon.

Innen nézve kicsit érdekes lehet, hogy a második kijelző, a ScreenPad Plus IPS panelt kapott, de nyilvánvalóan ennek az a fő oka, hogy igazából ott OLED-re nincs szükség. A 14 hüvelykes, 4K felbontású (3,840 x 1,100 pixel) IPS panel egyébként így is abszolút felsőkategóriás képet kínál, különösen maximum fényerőn. A 32:9-es képarány elég fura, de nyilvánvalóan kellett a hely a billentyűzetnek. Egyébként az ablakok magassága elegendőnek mondható, így szerintünk sikerült megtalálni megfelelő méretet arra, hogy a billentyűzet is használható maradjon. Ahogy már említettük, a két kijelző tökéletes harmóniában van. A gyártó három fő felhasználási módot talált ki, melyeket személyre lehet szabni, így biztosak lehetünk abban, hogy mindenki megtalálja a számára legpraktikusabb és legtöbb extrát opciót kínáló felállást.

Az első felhasználási mód a két kijelző együttes használata, amikor tulajdonképpen egy kijelzővé olvadnak, amit csak a főképernyő alatti rész tör meg a laptop-forma okán. Ezt főként nagyobb weboldalak böngészésére tudtuk jól használni, munkánál annyira nem bizonyult hasznosnak, hiszen egybefüggő felületet kapunk, amit egy célra használhatunk. A gyártó ViewMax-nak nevezte ezt el, ami valóban találó, hiszen egyébként egészen különleges élményt kínál.

A második felhasználási mód a két külön kijelzőként való használat, amivel tulajdonképpen a ScreenPad Plus egy külső monitort képes kiváltani. Ez talán sokak számára a leghasznosabb funkció, hiszen itt tényleg úgy rendelkezünk a 14 hüvelykes kijelzővel, mintha az egy második monitor lenne. Kirakhatunk rá egy ablakot nagyban, kettőt vagy akár hármat is, amit szoftveresen is segít elosztani a ScreenPad Plus. A külön alkalmazások és ablakok kihelyezése mellett kirakhatunk alulra eszköztárakat is, mely szintén nagyon hasznos tud lenni egy-egy komolyabb program esetében. Így a magát a munkát és munkafelületet a csodálatos főképernyőn látjuk, a munkához szükséges kiegészítéseket, eszköztárakat pedig alul akár érintéssel is vezérelhetjük. Zeneszerkesztésnél, grafikai és videós munkánál ez különösen jól tud jönni, az ablakok vagy alkalmazások kirakása pedig például jegyzetelésnél, információgyűjtésnél vagy akár streamelésnél is jól jöhet.

A harmadik felhasználási lehetőség a ScreenXpert szoftver által nyújtott szolgáltatások használata. Az ASUS ugyanis számos szoftveres extrával igyekezett még hasznosabbá tenni az extra kijelzőt. Egyfelől ki is kapcsolhatjuk azt, ha nincs rá szükségünk és spórolni szeretnénk az akkumulátorral, másfelől pedig számos apró, ám egyenként valóban hasznos fejlesztést kaptunk. A szoftveres kiegészítő a ScreenPad Plus bal oldaláról húzható elő, ahol egy okostelefon-szerű felületet kapunk, amit már a gyártó ScreenPad 2.0-val szerelt gépeinél megszokhattunk. Itt érhetőek el például a gyorsgombok, amelyek között olyan alapvető funkciókat találunk, mint például a másolás, kivágás, de saját parancsokat is kiválthatunk egy gombbal. A dedikált scenario opciók szintén a parancsokhoz hasonlóan működnek. Van 6 gombunk, melyekhez megadhatjuk, hogy pontosan milyen szoftvereket nyisson meg a gép és hogyan helyezze el a két kijelzőn őket. Ez tényleg hasznos lehet, hiszen ha egyszer kialakítottunk egy gördülékeny munkamenetet, többet nem kell újra rendezgetni az ablakokat és szoftvereket.

Itt található a kézírás felismerés is, mely a csomagban mellékelt stylus-szal igen természetesen működik és hasznos lehet a gyors jegyzetek készítésénél vagy a dokumentumok elektronikus aláírásánál. Összességében tehát az OLED főképernyő elképesztő látványt nyújt és 1-2 év múlva is különleges funkció lesz, hiszen szerintünk ennél több idő kell ahhoz, hogy legalább a középkategóriában megszokott panel legyen. A ScreenPad Plus pedig egy igazán külöleges elgondolás és szerintünk egy valóban innovatív jó irány. A MacBook Pro modellek Touchbar funkciójánál sokkal többet nyújt és egyébként egybeesik az Intel által vizionált jövővel, valamint az is jól látszik, hogy az ASUS riválisai is dolgoznak hasonló megoldásokon.

Billentyűzet és touchpad

Ami szintén elsőre feltűnhet, az a billentyűzet és touchpad összezsúfolása, melynek oka nyilvánvalóan a ScreenPad Plus megjelenése. Azt hihetnénk, hogy ez egy komoly kompromisszum és használhatatlan vezérlést kapunk, de ez nincs így. A 8,6 x 6,2 centiméteres touchpad ugyan nem valami nagy és nem is középen helyezkedik el, de egyébként nagyon jól használható a jobbkezes felhasználók számára. Balkezeseknek rémálom lehet a használata, ott egérre van szükség. Kissé fura, hogy erre nem gondoltak a tervezők, de talán a második generációnál kitalálnak erre is valamit. A Numpad sem kapott klasszikus gombokat, de az ASUS-nak ebben is van már tapasztalata. Itt is a NumberPad technológiával van dolgunk, mely egy gombnyomásra Numpad-et varázsol a Touchpad-ből. Fényereje két lépésben állítható, gyors és reszponzív megoldásról van szó, tökéletes megoldás.

Természetesen a billentyűzet is kapott háttérvilágítást, így az esti munka sem jelent akadályt. Kellően erős és nem hivalkodó fehér fényt kaptunk, ami jól áll a “mennyei kék” gépnek. A gombok kellően nagyok és meglepően tapasztaltuk, hogy a ScreenPad Plus által elfoglalt hely ellenére egy abszolút jól használható billentyűzetet sikerült megtervezniük, panaszunk nem igazán lehet rá.

Hardver/Teljesítmény

Abszolút felsőkategóriás gépről van szó, így hardveresen sem köthetett kompromisszumokat a gyártó. Kétféle változat készül a gépből, hiszen a hatmagos Intel Core i7 9750H mellé a nyolcmagos Intel Core i9 9980HK is bekerült a kínálatba, amit 16 vagy 32GB DDR4-es memória és egy NVIDIA GeForce RTX 2060-as grafikus kártya egészít ki. HDD-vel már nem kell vesződni, villámgyors PCIe SSD-t kapunk. A nálunk járt gépben 256GB kapott helyet, ami igen karcsú, de piacra elméletileg ez a változat nem kerül, hiszen 512GB-ről indul a paletta. Ez a csomag egy gamer gépben is megállja a helyét, így nem csoda, hogy a kreatív szoftverek mellett a játékra való felkészültséget is kiemelte a gyártó a promóciós anyagokban.

Nyilvánvalóan ha gamer gépet keresünk, akkor vannak jobb és olcsóbb ajánlatok a piacon, hiszen házon belül ott a GX502 vagy a G531 Scar III, melyek még olcsóbban is beszerezhetőek és akár kreatívoknak is jók. De messze nem annyira, mint a ZenBook Pro Duo, hiszen ilyen gyönyörű OLED panelt egyik gamer gép sem kínál a piacon, az érintőképernyő, a stylus és a másodlagos ZenPad Plus pedig szintén sokat dob a csomagon.

A hardver tehát adott ahhoz, hogy olyan programokat használhassunk kényelmesen, mint például az Adobe szoftvercsalád (Photoshop, Lightroom, Premiere Pro vagy After Effects), 3D animációval és tervezéssel foglalkozzunk vagy egyéb kreatív megoldást használjunk. Mi Premiere Pro-ban teszteltük a 4K-s videók vágását, mellyel könnyedén elbánt, a Photoshop és Lightroom effektelés, méretezés és vágás sem okozott problémát. Ezt el is vártuk egy ilyen géptől, az extrák által kínált előnyök pedig rögtön kijöttek.

A ScreenPad Plus 14 hüvelykes kijelzőjére ki tudtuk dobni az eszköztárakat, a színskálát és a gamma köröket, melyeket főként ujjal kezeltünk, hiszen így nem kellett az egeret keresgélni és szokatlan helyen használni. A billentyűzet fölött nagyon jó helye van a kijelzőnek, könnyen elérhető, néha elég volt csak egy-egy ujjunkkal felnyúlni. Könnyedebb munka mellett főként a Spotify kapott helyet lent, illetve a YouTube ablak is nagyon jól tudott jönni egy-egy tutorial követésénél.

Egyebek

Fontos megemlíteni azokat az extra funkciókat is, melyeket annyira nem emelt ki a gyártó a promóciós kampányokban, de mégis könnyebbé tudják tenni a hétköznapokat. Az első a Windows Hello bejelentkezést támogató infrás webkamera rendszer, mellyel éjjel-nappal mindenféle jelszó nélkül jelentkezhetünk be biztonságosan a rendszerbe. Jó pár gyártó ujjlenyomat-olvasóval dolgozik és az ASUS is több modellnél kínálta ezt, de a kamerás megoldás szerintünk még egyszerűbb és kényelmesebb.

A másik extra az Amazon Alexa asszisztens támogatása és integrálása. Nem is a dedikált fénysáv a fontos, mely egyébként a mellékelt csúklótámasz tervezésénél is fontos szerepet kapott, hanem az, hogy egyre több régióban elterjedt már az Alexa és nagyon sok mindent irányíthatunk vele. A Harman Kardon nevével fémjelzett audiótól nem ájultunk el, de az ErgoLift zsanér a gép megemelésével ezen is javít és egy-egy film vagy sorozat megnézésre az ágyban vagy YouTubeozásra tökéletesen megfelel.

Az üzemidőt nem szeretnénk hosszú sorokon át elemezni. Egy 2,5kg-os gépről beszélünk, melyet ugyan bárhová magunkkal vihetünk, de nem fogunk egész nap a kezünkbe fogva rohangálni. Sajnos nem is bírná a gép, hiszen a mi feladatainkat (videóvágás, játék és egyéb nagyon hardverigényes feladat nélkül) nagyjából 4 órán át tudta kiszolgálni. Ilyenkor azonban magas fényerőn használtuk mindkét kijelzőt, több ablakon böngésztünk és néha-néha a képszerkesztés is előkerült.

Összegzés

Az ASUS ZenBook Pro Duo nem olcsó. Itthon 865 000 Ft-ba kerül az alapmodell, Intel Core i7 9750H-val, RTX 2060-as kártyával, 16GB DDR4 memóriával és 512GB SSD tárhellyel. Hasonló konfigurációkat nagyjából 30 százalékkal olcsóbban is találunk a gamer vonalon, viszont ez egy teljesen más kategória. Ha úgy nézzük, akkor ez a 30 százalék felár egy kitűnő OLED panelért, egy innovatív és valóban sokszor haszons második 14 hüvelykes kijelzőért, az egyedi külsőért és a néhány egyéb extráért már nem is olyan sok, pláne ha céges gépként vesszük.

A Windows-os vonalon mozgó kreatív szakemberek számára egy nagyon vonzó ajánlat lehet, hiszen nincsen párja a piacon és jó pár hónapig még nem is lesz igazi riválisa. Nyilván az almás oldalról nem sokan fognak váltani, annyira szerintünk nem sikerült meggyőzően a kampány és a szoftveres oldalon sem történt hatalmas előrelépés. A feltörekvő, fiatal kreatívok számára meg kissé drága ez a kezdőár, így ők inkább a vállalat más gépeinél nézelődhetnek, amivel 20-30 százalékot simán spórolhatnak.

Az biztos, hogy abszolút egyedi és innovatív megoldással van dolgunk, mellyel az ASUS megmutatta, hogy miért is piacvezető több szegmensben is. Mi nagyon várjuk a kistestvért is, mely ZenBook Duo (UX481) néven érkezik. A 14 hüvelykes modell sajnos az OLED kijelzőt és az erős hardvert is mellőzni fogja, így valamilyen szinten más közönség számára készül, de közelebb hozza az átlagfelhasználókhoz az újítást, ami megnyitja az utat a 2020-as paletta előtt.

9
Kiváló ajánlat

Végszó

Az ASUS ZenBook Pro Duo (UX581) egy kiváló munkagép, melyet boldogan veszünk elő minden nap. Az OLED panel óriási előrelépés, többet IPS-es gépen nem is szeretnénk dolgozni. A hardver kellően erős és időtálló, a 800 000 Ft feletti ár azonban kissé magas.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Scroll to top