Bemutató PC

ASUS ZenBook Pro Duo: Előzetes teszt

A Computex 2019 alkalmával nagyot villantott az ASUS, amikor bemutatták az ASUS ZenBook Pro Duo modelljüket, mely két kijelzőjével és innovatív megoldásaival mondhatni, hogy a Computex sztárjává vált. Az ősz első napjaiban a hazai képviselethez is befutott az első példány és volt szerencsénk néhány órát kettesben tölteni vele, így most első benyomásainkat olvashatjátok.

A tartalomgyártásra kiélezett masinát eddig csak képeken és videón láttuk, de a dobozból kivéve nem igazán lepődtünk meg, tényleg azt kaptuk, amit már a Computex-re is kivitt a gyártó, amiből jól látszik, hogy ez egy több éves fejlesztési periódus első beérett gyümölcse és az is garantált, hogy érkezik majd a folytatás.

Ami elsőre feltűnt az a gép mérete és súlya. Őszintén szólva nem egy kompakt masina, de ahhoz képest, ahogy fel van szerelve, még mindig könnyűnek mondható és egy normálisabb laptoptáskában is kényelmesen elfér. A különleges, kékes-ezüstös szín nagyon jól áll neki, jól tükrözi a komolyságot, viszont nem egy unalmas fekete vagy ezüst modell.

Felnyitva a gépet rötön szembetűnt a 15,6 hüvelykes, 4K felbontású OLED panel elképesztő képminősége. Normál IPS panellel rendelkező monitorokhoz és laptopokhoz szokva azonnal szembejön a különbség. A fekete tényleg a szín hiányát jelenti, a színek pedig elképesztően élénkek és valósághűek. Fontos megemlíteni, hogy ez a panel teljesen lefedi a DCI-P3 színskálát és támogatja a HDR technológiát is, így kreatívoknak kiváló választás lehet és multimédiára is tökéletes.

A billentyűzet felé haladva rögtön elérkezünk a második 4K kijelzőhöz, mely egy teljes szélességű IPS panel, ami szintén 4K felbontású. Az ASUS ezt ScreenPad Plus-nak nevezte el, a koncepció pedig a korábbi felsőkategóriás gépeknél és most már a középkategóriában is megjelenő ScreenPad-re épül. A megoldásnak igazából három használati módja van, melyek között azonnal válthatunk attól függően, hogy az adott folyamathoz melyik praktikusabb. Egyfelől kezelhetjük úgy, mintha a főképernyő az alsó részen folytatódna, mely főként a weboldalak vagy hosszú dokumentumok böngészésekor jöhet jól. Ezt talán mi annyira nem használnák ki, viszont a második opció sokkal vonzóbbnak tűnik számunkra. Az alsó kijelzőt ugyanis egy külön monitorként is kezelhetjük, ahová vagy egy széles ablakot tudunk kitenni, vagy akár három előre méretezett alkalmazást is használhatunk rajta. Természetesen mivel ilyenkor csak kijelzőként használjuk, ezért az is opció, hogy két ablakot rakunk oda le és mi állítjuk manuálisan a szélességüket.

A lényeg az, hogy így a gönyörű 15,6 hüvelykes 4K OLED panel teljesen felszabadul és minden tudását a fő feladatunkra használhatjuk, miközben lent például mehet a Spotify, a térkép alkalmazás vagy akár egy videó, Twitch stream és még ezer más dolog.

A komoly technika mellé bizony komoly hardver is került, mely nem az üzleti megoldásokhoz hasonlít. A gép ugyanis Intel Core i7 vagy Core i9-es processzorokkal érhető el, minimum 16GB memóriával, de opciós a 32GB-is, a grafikus erőt pedig egy bivalyerős NVIDIA GeForce RTX 2060-as kártya szolgáltatja, mely nem csak videóvágásra és egyéb grafikai munkákra alkalmas, hanem játékra is, ami az OLED panelen egy egészen elképesztő, új élményt kínál. A tárhely szempontjából villámgyors PCIe SSD-vel van dolgunk, a csatlakozások terén pedig az USB-A, USB-C, HDMI áll rendelkezésünkre a jack-kombó mellett. Egyedül a kártyaolvasó hiányzik nekünk nagyon, de ez mostanság egyre több gépnél felmerül, viszont az USB-C végülis mindent kivált.

Érdemes megemlíteni a WiFi 6 szabvány támogatását, az Amazon Alexa asszisztensnek dedikált fénycsíkot a gép elején és azt, hogy a dobozban helyet kapott a Stylus és egy kényelmes csuklótámasz is, ami hatalmas pozitívum, hiszen egyre kevesebb gyártó kedveskedik nekünk ilyen extrákkal. Az összeszerelési minőség abszolút prémium, a gép ugyan nem pehelysúlyú, de anyaghasználatra kiváló és még bőven a hordozható kategóriába esik.

Összességében tehát egy nagyon ígéretes és innovatív terméket volt szerencsénk kipróbálni, melyet hamarosan hosszabb tesztnek is alávetünk, így érdemes lesz figyelni az oldalunkat.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Scroll to top