Bemutató PC Top

ASUS ZenBook 14 (UX434FLC) Bemutató

Nem igazán volt még olyan termékkel dolgunk, mely a piacra kerülés előtt már a szerkesztőségünkben zakatolt, de az ASUS Magyarország néhány napra kölcsönadta nekünk a legújabb ZenBook 14-es modellt, ami elsőre nem sokban különbözik a már piacon lévő variánstól, de belül bizony komoly újdonságokat rejt és szinte biztos, hogy a következő hónapokban nagyon kelendő lesz.

A ZenBook UX334, UX434 és UX534 egy ideje ugyanis már kapható itthon és tulajdonképpen az ASUS egyik fő laptop vonaláról beszélünk, mely viszonylag elérhető áron kínál új fejlesztéseket, erős hardvert és prémium minőséget, de idő közben generációváltás zajlik éppen a processzorok piacán, így az Intel partnerei nekiálltak frissíteni a palettát. Ennek köszönhetően érkezett meg a tesztalanyunk is, mely már 10. generációs Intel Core i7-es processzort kínál majd a vásárlók számára a következő hónapokban.

Ahogy már említettük az UX434 vagy szebbik nevén ZenBook 14 tulajdonképpen az ASUS egyik legismertebb és legkedveltebb modellje, hiszen a már prémiumnak számító ultrabook-ok piacán egy jól ismert és egyben elismert ajánlat, mely generációk óta a legjobbak között van. Természetesen ahogy eddig, most is három méretben érkezik a legfrissebb ZenBook család, vagyis a boltokban találkozhatunk majd UX334 és UX534 kódnévvel illetett modellek is, amelyek a ZenBook 13 és ZenBook 15 kampánynevet viselik majd. Nyilvánvalóan a gépek egészen hasonló specifikációval érkeznek, itt már csak a méret kapcsán felállított elvárások és az árazás dönthet, az viszont biztos, hogy a gyártó a legnagyobb hangsúlyt a 14 hüvelykes modellre fekteti, hiszen ez tulajdonképpen sokak számára a tökéletes méret, hiszen az egész egy 13 hüvelykeshez mérhető házban kapott helyet, mégis nagyobb kijelzőt kínál, könnyű, kompakt és olcsóbb is, mint a 15 colos változat.

Külső

A ZenBook modellek kapcsán eddig sem igazán lehetett panaszunk a külsőre, az ASUS az elsők között vezette be a prémium ultrabook kategóriát. A már megszokott kék-arany páros rendkívül elegáns, modern és képes luxusérzetet kelteni a felhasználóban és abban is, aki csak azt szemléli, hogy mit használunk. Néhányan sérelmezhetik majd, hogy színben nem újított a vállalat és úgy általánosságban nincs igazán nőies változat ebben a családban. Igazából valahol jogosnak is érezzük ezt, de ez a kék-arany változat sem csak a férfiaknak áll jól, illetve nem szabad megfeledkezni a ZenBook 30th Edition-ról, mely kiváló választás a prémium ultrabook-ot kereső nők számára.

A standard szürke és fekete laptopok után mindenféleképpen megváltás egy ilyen prémium színkombináció. A külső kapcsán kiemelnénk még az ErgoLift zsanérokat is, melyet az ASUS már szinte minden új modelljénél alkalmaz és azt is megfigyelhettük, hogy a riválisok is szépen átvették. Ennek összességében örülhetünk, hiszen valóban praktikus megoldásról van szó, mely a kijelző felnyitásával megdönti a billentyűzetet, így kínálva egyfelől jobb hűtést, kialakítástól függően jobb hangzást és ergonómikusabb használatot.

Itt mennénk gyorsan végig a csatlakozásokon is, hiszen ez manapság szintén egy fontos terület, főleg a vékony és modern gépek esetében. Szerencsére a ZenBook széria nem az ASUS legvékonyabb és legkevesebb porttal rendelkező családja, hiszen arra ott a ZenBook S család, melynek megvan a maga szépsége, de nyilvánvalóan kompromisszumokra kényszerít. Jelen esetben viszont erről szó sincs, hiszen a ZenBook 14 és többi testvére is jól el van látva csatlakozásokkal. A bal oldalon maradt a dedikált töltő, mely egy kompakt kis kocka, nem foglal sok helyet, így szinte bárhová magunkkal vihető. Mellette találjuk a HDMI csatlakozást, mely nagyon praktikus, akár kivetétésről vagy prezentálásról, akár tévére, monitorra való csatlakozásról van szó. Utána egy hagyományos USB Type-A és egy USB 3.1 Type-C zárja a bal oldalt.

Jobbra a microSD kártyaolvsó, még egy USB 3.1 Type-A port és a headset/mikrofon kombó csatlakozó került. Néhányan még egy USB-C csatlakozást vagy akár USB-C töltést hiányolhatnak és ebben mi is látunk fantáziát a jövőben, hiszen ezzel két legyet ütne a gyártó egy csapásra, hiszen a töltésre is alkalmas USB-C egyben egy újabb szabad csatlakozó is lehet, ha éppen nem töltjük a gépet. A dobozban a töltőn kívül egyébként találunk még egy praktikus borítékos hordtáskát és egy USB-A – Ethernet átalakítót, mely szintén jól jöhet az irodai környezetben. A Thunderbolt 3-at sem tartotta szükségesnek a gyártó, így a Type-C port 5gbps-ra képes a 40gbps helyett. Összességében tehát igen jól el vagyunk látva, nagy hiányérzetünk nem lehet és külön örülhetünk annak, hogy nem próbálják meg ráerőltetni a felhasználókra az USB-C “életérzést”.

Kijelző

Ahogy már említettük, nálunk a 14 hüvelykes újdonság járt, mely nem csak a gyártó szerint, hanem szerintünk is a széria legjobban ajánlott tagja. A rendkívül vékony kávákat kínáló NanoEdge kijelzőnek hála tényleg olyan, mintha egy 13 hüvelykes gépet vinnénk nap mint magunkkal, arról nem is beszélve, hogy a kávák vékonysága a vizuális élményeket is nagyban javítja. A 92% körüli kijelző/képernyő arány egészen lenyűgöző, a Full HD felbontás bőségesen elgendő, az IPS panel pedig jó minőségű, széles betekintési szöggel, gyorsan állítható, kellően nagy fényerővel és 100% sRGB színskála lefedettséggel.

Az érintőképernyő bizonyos esetekben hasznos lehet, de a Windows még mindig nem a legkényelmesebb és legjobban használható touch-os felület. Nálunk főként böngészgetés közben került kihasználásra, munkához annyira nem tudtuk hasznát venni.

Hardver

Ahogy már említettük, a nálunk járt modell egy apróbb, inkább félgenerációsnak mondható vérfrissítés, hiszen megkapta a 10. generációs Intel Core i7-10510U processzort, ami már a Comet Lake család tagja. A 9. generáció ugyan kimaradt a mobilplatformot tekintve, ugyanakkor az előrelépés nem óriási. A jelenleg is piacon lévő Intel Core i7-8565U-val szerelt modellekben sem fognak csalódni a felhasználók. Mindkét modell négy fizikai magot és 8 szálat kínál 1,8GHz-es alap órajellel. A jelenleg is piacon lévő modell maximum 2,4GHz-es Turbo Boostra képes az összes magot használva, míg a 10. generációs riválisa ezen a téren nagyon el tud tőle lépni, hiszen 3,7GHz-ről beszélhetünk az esetében. És ezzel tulajdonképpen le is tudtuk a legnagyobb különbséget, mindkettő 14nm-es technológiával készül, hasonlóan gyenge Intel UHD grafikával és 15 Wattos TDP értékkel rendelkezik.

Az integrált kártya mellé került még egy 2GB-os NVIDIA GeForce MX250-es “félmegoldás” is a gépbe, melyet már nagyon sok laptopban láthattunk. Nyilván nem kell sokat várni az NVIDIA ezen szériájától, ahogy az MX150, úgy az MX250 sem fogja megváltani a világot és nem farag erős gamer gépet a vékony ultrabook-ból. Arra viszont tökéletes, hogy bizonyos esetekben levegye a terhet a processzorról és ha nagyon elvetemültek vagyunk, akkor low grafikán még a népszerű eSport címekkel vagy a régi klasszikusokkal is játszhatunk. A tesztalanyunk mellé 16GB memóriát és 1TB villámgyors PCIe SSD-t kapott. Ez így egy időtálló egészen reális és sokak számára pont ideális kombináció. Nyilvánvalóan az 512GB-os SSD-vel valamit spórolhatunk, de 8GB RAM már kevés lenne szerintünk.

ScreenPad 2.0

Az első ScreenPad nagy innovációnak számított a tajvani gyártótól, de messze nem hozta azt, amit vártunk volna tőle. Voltak gyermekbetegségei, a támogatottsága sem volt meg és nem tudott a mindennapok szerves részévé válni. Az látszik, hogy a saját tapasztalataikból és a felhasználói visszajelzésekből is szorgosan szemezgettek a ScreenPad 2.0 megtervezésekor, hiszen nagyon sok pontban változtattak és azt kell mondjuk, hogy mind előnyére vált.

A ScreenPad 2.0-t nem véletlenül hívjuk egy intuitív, okostelefon-szerű kezelőfelületnek. Az első generációhoz képest nőtt a képernyő mérete, hiszen immáron 5,65 hüvelykes, 18:9-es képarányú panellel van dolgunk, amin 2160 x 1080 pixel jelenik meg. Ez tényleg olyan, mintha egy okostelefon kijelzője lenne előttünk oldalra fordítva. Szerencsére a felépítéshez a szoftveres oldal is igazodik és az ASUS tényleg a mobilvilágból merített. Egyszerű, jól átlátható és természetesen magyar lesz dolga a vásárlóknak.

Alapjáraton három fő felhasználási módot különböztethetünk meg. Természetesen a legfontosabb az, hogy a hagyományos touchpad nem tűnt el, a ScreenPad 2.0 bármikor kikapcsolható, amivel üzemidőt is tudunk növelni, de használat közben is egy mozdulattal háttérbe helyezhető a rajta lévő szoftver és touchpadként használható az egész felület. A második, sokak számára nyilvánvaló felhasználási opció az a másodlagos kijelzőként való felhasználás. Tulajdonképpen egy 5,65 hüvelykes monitort kapunk így a kezeink alá, ahová alkalmazásokat és multimédiás anyagokat tehetünk ki. Itt főként a Spotify vagy YouTube jöhet szóba sokaknak, hiszen ekkora méretben fő munkához való alkalmazást nem igazán lehet használni.

A harmadik opció pedig az ASUS saját szoftveres környezete, mely rengeteg opciót kínál. Kezeli például a kézírásokat, így aláírni és jegyzetelni is tudunk, elhelyezhetünk gyorsgombokat, melyek a beprogramozott feladatot végzik el egy gombnyomásra vagy éppen használhatjuk numpadként és Office gyorssávként. Mindemellett néhány alkalmazás dedikált eszköztárai is elhelyezhetőek rajta, így gyorsítva meg a munkafolyamatokat, egyszóval tehát tényleg sok mindenre jó lehet úgy, hogy tulajdonképpen extra helyet nem vesz el más elől, hiszen ott alapvetően is touchpad lenne.

Az viszont más kérdés, hogy mi, illetve egy átlag felhasználó mire tudja és mire akarja valójában használni. Őszintén szólva nálunk másodlagos kijelzőként nem igazán jött szóba, hiszen a komolyabb és hosszabb munkákhoz úgyis normális monitorra van szükség, ha úton voltunk, akkor pedig a 14 hüvelykes panelen is elfértünk. A numpad rész tényleg hasznos, a kezelőfelület pedig gyors, magyar nyelvű lesz és könnyen megtanulható, jól használható. Az is megfigyelhető, hogy miközben már a VivoBook szériában vagy akár a ProArt vonalon is bevetik a ScreenPad 2.0-t, érkeznek olyan komoly megoldások, amiben nem kap helyet, tehát mintha a gyártó sem igazán tudná, hogy most akkor ez bevált és átveszi a hagyományos touchpad helyét vagy inkább ki kellene belőle hátrálni.

Mi nagyon őszinték leszünk. Ha ezzel árcsökkenést érne el a gyártó, akkor szerintünk akármennyire is jó ötlet, nem kellene feltétlenül erőltetni. Ez kicsit a ScreenPad Plus kapcsán is felmerült bennünk, de ott azért a 14 hüvelykes panelt már jól ki lehetett használni és szorosabb együttműködés volt a két kijelző között.

Egyebek

Aki egy komolyabb ultrabook-ot vesz, az vélhetően gépelni is viszonylag sokat fog rajta, hiszen vagy fő számítógépnek veszi mindennapos használatra vagy munkára, ahol szintén sok gépelés várható. A háttérvilágításos billentyűzet kényelmes, pontos és könnyen megszokható, így ebbe nem igazán tudunk belekötni. A Bluetooth 5.0 és a gigabites WiFi szintén hasznos kombináció, azt pedig külön kiemelnénk, hogy alapvető használat esetében nagyon csendes a gép, érezhetően csak a játékok próbálgatása közben, illetve megterhelően sok Chrome ablaknál és grafikai szoftvernél kezdtek felpörögni a ventilátorok.

Az üzemidő terén a gyártók szeretnek túlzásokba esni és egészen abszurd szituációkban mérik le a terméküket, csak azért, hogy jobb üzemidőt írhassanak ki. Nos, az ASUS is ebbe a kategóriába esik és azt le kell szögeznünk, hogy értelmes használat mellett a 10 óra feletti üzemidő irreális elvárás. Nyilván, hogy ha óránként pár percre felnyitjuk és csak a munkánk bizonyos részéhez használjuk, privát dolgokra pedig egyáltalán nem, akkor képes 2-3 napot is kibírni. Ha viszont sokat böngészünk, használjuk az irodai szoftvereket vagy online platformokat, esetleg még képet is szerkesztünk, akkor okosan be tudjuk osztani egy teljes munkanapra és még az esti levelezéshez, egyéb dolgokhoz is lesz elég energiája.

Összegzés

A mindössze 1,3kg körüli ZenBook 14 (UX434FLC) a legtöbb felhasználó számára szinte tökéletes megoldás. Abszolút prémium kialakításával, különleges színkombinációjával és ScreenPad 2.0 által nyújtott, másnál nem elérhető extrájával az egyik legjobb ultrabook a piacon. Az újgenerációs processzor mindenképpen örvendetes, de nagy mértékben nem befolyásolja a mindennapos használatot, így ha az ünnepekhez közeledve a 8. generációs változatot jó áron látjátok, akkor nem érdemes habozni.

Nyilvánvalóan a Lenovo, HP és a Dell is rengeteg modellt kínál ebben a szegmensben és mindhárom rivális jól ismert név a piacon. A kialakítás és a külső azonban a legtöbb modell fölé helyezi a ZenBook 14-et, ráadásul a 10. generációs Intel megoldások egyelőre minden gyártónál csak bizonyos modellekben jelennek meg az Intel kapacitáshiánya miatt, így könnyen lehet, hogy a hazai debütálásakor a riválisok száma minimális lesz.

8
MEGFONTOLANDÓ

Értékelés

A ZenBook 14 már egy jól kiforrott bárki számára kiváló ultrabook, mely még erősebb és gyorsabb lett. A ScreenPad 2.0 egy érdekes pont, valószínűleg a felhasználók fogják eldönteni, hogy ez lesz e a jövő touchpad-je vagy sem.

Pros

  • Kompakt méret, vékony kávák
  • 10. generációs Intel Core i7-es processzor
  • Dedikált MX250-es grafika
  • ScreenPad 2.0

Cons

  • Csak egy színben rendelhető
  • Átlagos üzemidő
  • A ScreenPad 2.0 sokaknak csak zavaros lehet
  • USB-C töltés hiánya

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Scroll to top