Bemutató Gaming Top

ASUS TUF FA706 Teszt

Régen volt már nálunk gamer notebook teszt, ami főként annak köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban kevés újdonságot dobtak piacra a gyártók. Viszont az ASUS a napokban dobja piacra itthon a már általunk is nagyon várt új TUF szériát, ezt megelőzően pedig néhány napot nálunk vendégeskedett a nagyobbik modell, mely továbbra is egy árnyékban megbúvó mostohatestvérnek tekinthető, de megújult és még jobb lett.

Egészen pontosan az ASUS TUF FA706-ról van szó, mely azon kevés notebook-ok egyike, ami 17,3 hüvelykes kijelzőt kínál a piacon. Az talán egy külön topik is lehetne, hogy van e ennek még értelme 2020-ban, az jól látszik, hogy az ASUS sem pakolt bele mindent, viszont így is egy nagyon jó csomagot kaptunk, mely egy esetleges méretkivezetés után hosszú évekig stabil opció lehet.

Mik az újdonságok?

Általában egy-egy részen megyünk végig egymás után, mielőtt az összegzéshez jutnánk, most azonban szeretnénk kicsit keverni a dolgokat, hiszen az új TUF széria számos ponton hozott fontos frissítést. A legfontosabb talán az, amit az AMD-nek köszönhetünk, hiszen ők hozták el nekünk a Ryzen 4000-es szériát, mely végre nagyon komoly ellenfelet állított az évek óta domináló Intelnek. Nálunk a Ryzen 7 4800H processzorral szerelt változat járt, mely 8 magot és 16 szálat kínál és a mérések szerint simán veri az Intel Core i7 9750H-t és izzadnia kell az i9-9880HK-nak is.

Nyilván az Intel is újít, hamarosan érkezhetnek a 10. generációs mobil megoldásokkal szerelt gamer notik, de azok olyan nagy újítást a hírek szerint nem hoznak majd magukkal, így az AMD különösen nagyot alkotott mos. Szóval adott nekünk egy komoly processzorcsalád, amit egy teljesen megújult házba csomagolt az ASUS. Letisztultabb színek (ezüst és fekete), modernebb dizájn, új TUF logó és a 15,6 hüvelykes modell estében külön kiemelték, hogy ~7 százalékkal lett kompaktabb a gép mérete.

A kisebb testvérnél maradva mindenképpen meg kell említeni, hogy ott a 120Hz-es panel opciót 144Hz-re cserélték, ami rendkívül örvendetes, ám itt a nagyobb változatnál maradt a 120Hz. Összességében tehát komoly újításokat kapott a széria, ez inkább olyan 2-3 évente történő nagyobb frissítésnek felel meg, vagyis most lehet érdemes beruházni egy új modellre.

Dizájn

Az újragondolt tervezés szerencsére mindkét méretet érintette, így a 17,3 hüvelykes változat is teljesen megújul és amit most írunk, az a kistesóra is igaz. Az irány egyértelműen valami neutrálisabb, modernebb megalkotása lehetett, letisztultabb és egyszerűbb lett a felépítés, a megújult TUF logó nagyon jól mutat a fedlapon, az ezüst és fekete színekkel pedig semmilyen kockázatot nem vállaltak.

Az FX705-höz képest könnyebb és kompaktabb a tesztalanyunk, de továbbra is megfelel a MIL-STD-810H katonai szabványnak megfelelő strapabírósági teszteken, vagyis kisebb ütődések, hideg, por vagy éppen meleg sem árt neki. No persze csak mértékkel, hiszen továbbra is egy elektronikai eszközről beszélünk. Az egész újratervezés jót tett a gépnek, ettől sokkal “2020-asabb” külsőt kaptunk, mely egyébként így már tényleg megállja a helyét a kollégiumi szobán kívül és akár az irodában is.

Hardver és teljesítmény

Ahogy már említettük, hardveres téren a Ryzen 4000-es család hozza meg az igazi újítást. Itt is eloszlik a mezőny, hiszen az említett Ryzen 7 4800H mellett például a legolcsóbb változatok 6 magos, 12 szálas Ryzen 5 4600H-val érkeznek, mely egyébként nagyon ígéretesnek tűnik. Kevesebbet hallani róla, de a 4800H-ból kiindulva simán verheti a mostani Core i5 modelleket és pontosan azt hozhatja, amit jelenleg az Intel felsőbb szegmense, ez pedig így nagyon jó ajánlatnak tűnik.

A grafikus kártya kapcsán a nagyobbik, nálunk is vendégeskedő modellt nem lehet kimaxolni, hiszen az RTX 2060 itt nem lesz opció. Ettől függetlenül a GeForce GTX 1660 Ti jó választásnak tűnik. Tökéletes a 120Hz-es kijelző kihajtásához az eSport címek esetében, a legújabb egyjátékos kampányokat pedig amúgy sem 4K-ban szeretnénk 144Hz mellett élvezni. Ha tehetitek, mi mindenképpen az R7 4800H-t ajánlanánk egy GTX 1660 Ti társaként, és akkor a legújabb játékok is menni fognak szépen, 60-80 fps környékén.

A memória kapcsán 8GB a belépő, ami kezdetben még elég is lehet, később pedig könnyen bővíthető, a határ pedig 32GB, ami talán már sok is lenne egy ilyen rendszer számára. A kisebb modellnél a belépő tárhely egy 512GB-os, villámgyors PCIe SSD lesz, a nagyobb testvérben talán még egy HDD vagy egy SATA SSD is elférhet, de valószínűleg itt is az 512GB-os SSD-vel szerelt modellt látjuk majd leginkább.

A kijelző 120Hz-re képes maximum, de találkozhatunk majd 60Hz-es alapmodellekkel is. Mondanunk sem kell, hogy mindenképpen a 120Hz-re hajtsatok ebben a méretben, a kisebbnél pedig a 144Hz-re. Egy gamer notihoz egyszerűen kell a minimum 120Hz. Aki mondjuk videóvágásra vagy kreatív munkára venné a jó hűtés és az erős Ryzen processzor miatt, annak esetleg jó kompromisszum lehet a 60Hz és amit spórol, azt bele tudja tenni a memóriába.

Magas részletesség mellett mindenben megkapjuk az 55-85 közötti fps számot, aki viszont CS:GO, Fortnite, LoL vagy akár Valorant játékos, az a 120Hz-es kijelzőt is maximálisan ki fogja tudni használni. Sokkal tovább nem húznánk a játékos részt, mi jó néhány esti Valorant meccsen vagyunk túl rajta és remek játékélményt kaptunk. Az viszont biztos, hogy van hangja a gépnek, főleg Turbo módban, de a 2,6kg-os súly és a még így is elég nagy ház lehetővé teszi a rendes hűtést.

Itt is megkapjuk az ASUS pormentesítő technológiáját, mely méhsejtszerű lyukakon át szellőzik az alsó részen. Nyilvánvalóan headsetben játszva ez egyáltalán nem zavaró, de ha tekintettel kell lennünk szobában alvó vagy éppen filmező párunkra, koleszes társainkra, akkor már nem olyan kellemes a helyzet. Sajnos ez szinte minden notinál így van, ezen a téren még várunk nagy előrelépést a gyártóktól.

Egyebek

A billentyűzetet próbálták úgy kialakítani, mintha egy asztali gamer megoldás lenne előttünk. Persze egy jóféle mechanikus billentyűzethez nem fogható az értés, de azért a 20 millió kattintásra hitelesített gombokon kényelmes a gépelés és a játékok közben sem nyúltunk félre. Kapunk RGB világítást is néhány effekttel, mely nem állítható gombonként, de cserébe össze lehet hangolni az összes AuraSync-képes ASUS hardverünket.

Természetesen kapunk WiFi és Bluetooth csatlakozást, a töltő pedig az előző generációkhoz képest még kompaktabb lett, ami szintén egy jó pont. Megemlítenénk azt is, hogy a mostani TUF széria lesz az első olyan ASUS gamer megoldás, ahol bevezették a 90 wattórás akkumulátort. Ez az opció főként filmezéskor és munka közben jöhet jól, hiszen játék közben amúgy is a hálózatra kell csatlakoztatni a gépet a maximális teljesítmény érdekében.

Összegzés

Az árazás terén valahol 320-500 000 Ft között fognak mozogni a gépek, ami szerintünk egy elég korrekt vonal. Nyilván a felsőbb szegmens már a ROG vonal olcsóbb modelljeit súrolja vagy akár meg is előzi, de ne felejtsük el, hogy itt már 16-32GB memóriáról, 144Hz-es kijelzőről, bivalyerős processzorról, RTX 2060-ról és 1TB tárhelyről beszélünk. Nyilvánvalóan az R5 és GTX 1660 Ti lehet az, ami itthon sokak számára egy kiváló és relatíve olcsó választás lehet, csalódni biztosan nem fogtok bennük.

A másik jó hír pedig az, hogy aki most a májusi hónapban vásárol új Ryzen processzorral szerelt ASUS gamer gépet, az értékes extrákat gyűjthet be a gép mellé a https://rog.asusvilag.hu/ weboldalon. Ha pedig szerencsétek van, akkor egy komoly mechanikus billentyűzetet is nyerhettek, mely remek kiegészítése lenne ennek a TUF gépnek!

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Scroll to top