Bemutató Top

ASUS ROG Zephyrus S GX502GW: Majdnem tökéletes gamer ultrabook

A gamer laptopok sokáig inkább csak nevükben és kialakításukat tekintve voltak laptopok, hiszen a nagy méretük és súlyuk miatt senki sem cipelte őket szívesen. Az elmúlt 2-3 évben azonban komoly fejlődésen ment át ez a piac és egyre több gyártó jött rá arra, hogy a gamer hardverek erejét nem feltétlenül csak a játékosok használnák ki, illetve a rohanó világunkban tényleg olyan gamer laptopot szeretnének a játékosok, amit bármikor be tudnak dobni a hátizsákba és magukkal tudnak vinni a párjukhoz, az egyetemre vagy éppen a hétvégi lanparty-ba.

Az ASUS már egy ideje kísérletezik a gamer ultrabook koncepciójával, melyre az eddigi Zephyrus modellek már rámutattak, nemrég pedig volt szerencsénk kipróbálni a legújabb generációt, egészen pontosan az ASUS ROG Zephyrus S GX502GW-t. Az újdonságnak több kihívója is akad a piacon, de egyfelől néhány fontos rivális hazánkban nem igazán érhető el, másfelől nagyon úgy fest, hogy az ASUS ROG csapatának sokéves tapasztalata egy igen kiforrott modellt hozott el nekünk.

Külső

A gamer laptopok kapcsán sokan megszokhattátok már, hogy igyekeznek a gyártók érdekes vonalvezetésekkel, extra mintázattal és motívumokkal híresztelni, hogy itt bizony gamer laptopról van szó, az RGB világításról pedig már beszélnünk sem kell. Nos, a Zephyrus S GX502GW esetében erről szó sincsen. Alaphelyzetben egy letisztult, mondhatni már-már egyszerű külsőt kapunk, amely bármilyen tárgyaláson is megállná a helyét. Ez sokak számára teheti vonzóvá a szériát, hiszen ahogy már említettük, a multifunkcionalitás egyre fontosabb a laptopok piacán.

Az egyszerűségéből adódóan jóval praktikusabb is, mint mondjuk házon belül a GX531 modellek vagy a sok túlgondolt rivális. Megszokott helyen találjuk a billentyűzetet és kényelmes, viszonylag nagy trackpadet kapunk, ami elsősorban nem a játékosoknak lesz fontos, hanem a mindennapi, játékon kívüli használat során. A billentyűzetről sem maradt el az RGB világítás, természetesen ASUS Aura Sync támogatással, így egyéb, RGB LED világítással rendelkező ASUS hardvereinkkel, perifériáinkkal szinkronban tudjuk csodálni a fényeket. A billentyűút egyébként kellemes, kellően nagyok a gombok és a hely is meglehetősen

Az ultrabook kategóriába természetesen nem passzol a gép, de ha lenne olyan, hogy gamer ultrabook, akkor mindenképpen ott lenne a helye. Az elődjeinél kompaktabb és könnyebb megoldásról beszélünk, mely mindössze 2kg és 360 x 252 x 18.9 mm, így tényleg bármelyik laptoptáskában elfér. A súlycsökkenést az új, magnézium ötvözetből készült háznak köszönhetjük, mely meglehetősen masszív, nem recseg, nem ropog és benyomni sem igazán lehet, ami nagyon fontos, hiszen számos más gyártó magnézium ötvözeténél ez fontos probléma volt és sokat tud rontani az összhatáson, prémiumérzeten.

Kijelző

A kompakt mérethez nagyban hozzájárult a kijelző körüli kávák csökkenése, de nem csak ez teszi különlegessé a panelt. A 15,6 hüvelykes, Full HD felbontású, IPS-szintű képminőséget kínáló panel ugyanis 240Hz-es képfrissítéstre és 3ms-os válaszidőre képes, melyet még az asztali gamer monitorok is megirigyelhetnek. Arról nem is beszélve, hogy támogatja az NVIDIA G-SYNC technológiáját, PANTONE-hitelesítést is kapott és 99%-ban lefedi az sRGB színskálát, vagyis grafikusoknak, fotósoknak és videóvágóknak is megfontolandó választás lehet. Ezt a kombinációt más gamer megoldás nem igazán tudja a piacon, ami tovább növeli a Zephyrus S különlegességét.

Mondanunk sem kell, hogy a villámgyors, élénk színekkel rendelkező kijelzőn egy élmény a játék. A kompetitív játékok esetében a 240Hz-es képfrissítés olyan előny, amit a 144Hz-es monitorok előtt ülő, asztali gépeken játszó ellenfelekkel szemben is könnyen kihasználhatunk. Nyilván a legújabb AAA címek esetében ekkora fps-számot nem igazán tudunk elérni, de a G-SYNC ilyenkor különösen jól jön. A fényerőn és a fekete minőségén lehetett volna még javítani, de a Gigabyte Aero 15 OLED paneljét nehéz lenne felülmúlni. Itt látunk még fejlődési lehetőséget és a ZenBook Pro Duo-ból kiindulva az ASUS is az OLED technológia egyik kedvelője, így a következő generációnál nem lepnének meg minket egy ilyen lépéssel.

Hardver

Nálunk egy bivalyerős modell járt, hiszen a Zephyrus S GX502GW néven illetett masinában egy hatmagos, 12-szálas Intel Core i7-9750H processzor, egy 8GB-os NVIDIA GeForce RTX 2070-es grafikus kártya, 32GB RAM és 512GB PCIe SSD dolgozott. A hatmagos Intel megoldásnál most aligha van erősebb a piacon, egyedül az extrém i9-9880H veri, az RTX 2070 esetében pedig fontos kiemelni, hogy nem a direkt a vékonyabb gépekbe szánt Max-Q verziót kapjuk, hanem a teljes erővel szolgáló Max-P dizájnt. Ez nagyon fontos, hiszen ennek az ereje vetekszik az RTX 2080 Max-Q-val és a mindennapi játék során is sokkal jobban teljesít, mint a Max-Q változatú RTX 2070.

Természetesen Intel WiFi megoldással van dolgunk, mely megbízható és kellően gyors, de nyilván ha online játszanánk, akkor a vezetékes hálózatot javasoljuk, mely természetesn támogatott. A hardver tehát összességében egy nagyon korrekt csomag, a Max-P dizájnt különösen örömteli és tökéletes párost alkot a hatmagos Intel processzorral.

Csatlakozások, üzemidő, hűtés

A vékony laptopok kapcsán a kompromisszumok első lépcsője általában a csatlakozásoknál kezdődik, de nyilvánvalóan ez nem egy igazi ultrabook, így az ASUS nem kényszerített minket semmilyen kompromisszumra, sőt meglepően ötletes és hasznos megoldást kínál, mely szintén egy selling point számunkra.

A készülék bal oldalán találjuk meg a dedikált tápellátót, az Ethernet-csatlakozót, a mikrofon és fejhallgató csatlakozást, valamint itt kapot helyett egy USB-A és egy HDMI csatlakozó is. Túloldalt még két USB-A és egy USB-C kapott helyet, mely támogatja a DisplayPort 1.4a szabványt, viszont nem Thunderbolt 3 kompatibilis. Ez elsőre bosszantó lehet, de a legtöbb vásárló ennél a modellnél nem is használná ki, illetve külső VGA-ra sincs igazán szükség egy RTX 2070 mellett. Az USB-C csatlakozással ráadásul nem csak használhatjuk, hanem tölthetjük is a kiegészítőinket és ami ennél is fontosabb az az, hogy a laptop is tölthető USB-C csatlakozón keresztül. Ez egy hatalmas plusz pont és tényleg alátámasztja, hogy a Zephyrus S GX502GW nem csak gamer gépnek kiváló, hanem néha játékra vágyó üzletembereknek és kreatív szakameberek számára is egy kiváló mindenes lehet. A kreatív részleg egyedül a kártyaolvasó hiányát érezheti meg, ami sajnos gyakori probléma az ASUS gépek esetében, de sok más rivális sem adja ezt meg a felhasználóknak.

Alapvetően egy gamer géptől nem várhatunk hosszú üzemidőt, pláne ilyen erős hardverrel. Nyilván játszani nem sokáig tudunk majd akkumulátorról, de alapvetően 1-2 órát így is szórakozhatunk vele a szabadban. Játékon kívül felhasználástól függően 4-5 órát várhatunk, de ezt könnyen tovább tudjuk növelni. Egyfelől akkumulátor esetében a képfrissítést 60Hz-re állítja a gép, amit 144Hz-ig vissza tudunk állítani. Sőt, ha alacsony akkuszintnél rakjuk töltőre, akkor sem ugrik vissza automatikusan 240Hz-re, hanem a 60-ról 144-re vált. Az Optimus mód és az Intel UHD grafika segít jobb üzemidőt elérni, de az igazi kulcs az USB-C csatlakozó és az azon keresztül történő töltés lehetőséget, hiszen egy erősebb külső akkumulátorral több órát nyerhetünk és egy USB-C töltő pedig alapból kisebb helyet foglal, valamint több embertől kérhető kölcsön.

A komponensek hűtése tehát jól meg lett oldva, viszont cserébe meglehetősen hangos a gép. Ez mostanság a legtöbb gamer laptopot érintő probléma és nyilván headsettel használva nem zavaró, viszont kisebb lakásokban másnak már idegesítő lehet. Természetesen ez csak komoly terhelésnél merül fel, átlagos használatnál, játékon kívül halkan teszi a dolgát.

Játékteljesítmény

Ahogy már említettük, a legnépszerűbb eSport címeknél a 240Hz-es képfrissítés is kihasználható megfelelő beállítások mellett, így a LoL, Dota 2, CS:GO, Overwatch és akár az Apex Legends vagy a PUBG is legalább 144fps fölé vihető, előbbieknél pedig a 240fps sem akadály a profik beállításait használva. Nyilvánvalóan az elmúlt évek AAA játékainál már nem várhatunk csodát, de a stabil 60fps megvan a Battlefield V-nél, a Far Cry aktuális címénél és a Tomb Raider is simán hozza magát 70-80fps környékére.

A vékonyítás kapcsán sokan aggódhatnak, hogy a teljesítmény rovására mehet, ami teljesen jogos, hiszen bivalyerős hardvert pakoltak egy kompakt, vékony házba. A túlmelegedés sok erős és vékony laptop nagy hibája, de szerencsére az ASUS jól átgondolta a Zephyrus S modelleket. Az AAS (Active Aerodynamic System) hűtési rendszer ugyanis igazán különleges. Megemeli a gépet és egy 7mm-es légrést nyit le, ez pedig nem csak az extra RGB világítás miatt jön jól, hanem a 22%-kal megnöveli a légáramlást. Az itt beáramló hideg levegőt átvezeti a gépen, melynek két oldalán távozik a meleg levegő. A pormentesítő ventilátorok már más ASUS termékeknél is bizonyítottak, a Silent, Balanced és Turbo módok pedig a szükséges teljesítményhez igazítják a hűtést.

A játékteljesítményre tehát abszolút nem lehet panaszunk, a kompetitív játékosok számára különösen jó kombináció ez a hardver és kijelző, a mindig aktuális címeket kipróbáló játékosok pedig még évekig beállhatnak a stabil 60fps környékére.

Az is jól mutatja, hogy az ASUS mennyire bízik ebben a szériában, hogy hamarosan ezek a modellek már 300Hz-es képfrissítéses kijelzővel is elérhetőek lesznek, illetve a fekete szín mellé a következő negyedévben kapunk egy gleccserkék árnyalatot is, mellyel kiemelkedhetünk az unalmas mezőnyből.

A készüléket az ASUS Magyarország biztosította számunkra, bővebb információt pedig a gyártó honlapján találtok. Partnerünk, a Manclub férfi magazin pedig hamarosan elmondja a véleményét arról, hogy a játékon kívül, főként munkára és a mindennapokra hogyan teljesít a gép.

9
Kiváló ajánlat

Összegzés

Az ASUS ROG Zephyrus S széria egyáltalán nem olcsó, abszolút prémium szegmensről van szó, mely közel 800 000 Ft környékén indul. Cserébe bivalyerős hardvert kapunk egy kiváló gamer kijelzővel és mindezt egy letisztult, kompakt házban kínálva, amelynek köszönhetően tényleg a nap minden szegmenségben támaszkodhatunk a gépre.

Riválisok szép számmal akadnak, de jó néhány nem is igazán kapható itthon, az MSI gépei pedig anyaghasználatban talán kissé rosszabbul teljesítenek, illetve ezek a különlegesebb innovációk is az ASUS felé döntik a mérleget. Azt is fontos megemlíteni, hogy kapható 17 hüvelykes változat is, mely egy igen specifikus szegmens igényeit elégíti ki az általunk tesztelt gép minden előnyével. Nyilvánvalóan azt már nem olyan szívesen hordanánk magunkkal, de akár még néhány munkaterület számára hasznosabb is lehet.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Scroll to top