Bemutató Gaming Top

ASUS ROG Strix Scar III: A legjobb gamer laptop 2019-ben?

A valóban erős gamer laptopok néhány éve még vaskos, zúgós és gyorsan melegedő szörnyetegek voltak, az ASUS ROG Strix Scar III-ra nézve pedig ezt el sem hinnénk, hiszen a tajvani óriásnak sikerült pár év alatt látványos előrelépést elérni több területen is, melynek tesztalanyunk az egyik gyümölcse.

A ROG Scar széria már harmadik generációjához érkezett és volt szerencsénk kipróbálni az egyik legerősebb változatot, mely már a bemutató után magával ragadta a laptop gamerek közösségét, hiszen papíron és a képek alapján minden adott volt ahhoz, hogy egy kiváló csomagot kapjunk a felsőkategóriás gamer laptopok piacára.

Külső

A gamer gépek kapcsán különösen fontos a külsőről beszélni, mely szerencsére a Scar III esetében nem csak abban merül ki, hogy milyen extra dizájn elemeket pakolt rá az ASUS. Nyilvánvalóan a legnagyobb extra a külsőt illetően a gép alján végigfutó RGB LED csík, mely iszonyatosan jól néz ki és természetesen személyre is szabható, hiszen Aura Sync támogatást kapott, vagyis az összes ASUS kiegészítőnkkel összehangolható. Az extra világítás egyébként este néz ki igazán jól, funkciója igazából nincs azon kívül hogy jól néz ki és este is megtaláljuk a gépet, de összességében örülhetünk ennek a fejlesztésnek.

Ha már az RGB-nél tartunk, akkor fontos megemlíteni a fedlapon található ROG logót, mely nem túl hivalkodó, de mégis jelzi, hogy egy gamer gépről van szó. Természetesen a tesztmodellnél a billentyűzet is személyre szabható RGB világítást kapott, mely a felsőkategóriában már elvárt tulajdonság.

A világításon kívül egyébként viszonylag letiszult gépről van szó, mely sokak számára még vonzóbbá teheti, hiszen 20-25 éves kor felett már nem igazán szeretnénk karácsonyfadíszként világító, extrém külsővel rendelkező laptoppal mutatkozni. Ez az irány a vállalat más gépeinél is jól látszik, például a Zephyrus családnál, így számíthatunk arra, hogy a jövőben erre felé megy el az ASUS gamer palettája. Ez főként annak is köszönhető, hogy a gamer gépek erejét és hordozhatóságát most már a kreatív szakmákban dolgozók is ki tudják használni, ők pedig még az RGB világítást sem igazán igénylik, de mivel az kikapcsolható, ezért így két irányt is le tudnak vele fedni.

A G531 család egyébként 17 hüvelykes tagokat is tartalmaz a népszerűbb, 15,6 hüvelykes modellek mellett. Nálunk a kisebb modell járt és itthon, valamint világszinten is ez a kelendőbb a hordozhatóság és a multifunkcionalitás végett. Súlyra egyébként 2,5kg környékén van a gép, vagyis nem könnyű, de még nem is vészes, hiszen ha megnézzük, akkor a ZenBook Pro Duo is ebbe a kategóriába esik és erőben is hasonló partiban vannak.

Az jól látszik, hogy valóban figyeltek a gamerek igényeire akkor, amikor a csatlakozásokat és azok helyét megtervezték. Elől nincsen semmi, jobb oldalt pedig csak a KeyStone NFC kulcs kapott helyet. Ebből adódik, hogy a bal oldal a hangsúlyos, de a gép hátulját is kihasználták a tervezők. Balkéz felül találjuk a 3db USB 3.1 Type-A csatlakozást és a mikrofon-fejhallgató kombót. Azok a csatlakozók, amelyeket akkor használunk, ha huzamosabb ideig egy helyben maradunk, esetleg “asztali” gépként használnák a laptopot, a gép hátuljára kerültek és ez egy nagyon jó gondolat. Itt találjuk a tápcsatlakozást, vezetékes internetelérést, a HDMI kimenetet és az USB-C csatlakozót is, mely azért került a HDMI mellé, mert szintén támogatja a képátvitelt, így aki nem csak játékra veszi, hanem kreatívabb feladatokra is, az ki tudja használni az univerzális csatlakozás minden előnyét.

Hardver

A G531 és G731 egy különleges széria és jól oda kell figyelni, hogy melyik modellt válasszuk. A Scar III változatok képviselik az ASUS ROG széria felsőkategóriáját 2019-ben, hiszen 240Hz-es kijelzőt és akár RTX 2070-es grafikus kártyát kínálnak, míg a sima G531-ek a jó ár/érték arányukkal hódítanának és a hazai piacot elnézve pont ilyen gépekre lenne nagy szükségük a felhasználóknak.

Nálunk ettől függetlenül most az ASUS ROG Strix Scar III járt, hiszen kíváncsiak voltunk, hogy ez előző generációhoz képest hogyan tud érdemben előrelépni a vállalat, illetve egyáltalán mit tud 2019 nyújtani a laptop gamerek számára. Nálunk az abszolút csúcsmodell járt, amiben a 32GB RAM mellett egy Intel Core i9 9880HK processzor, 32GB RAM és egy 8GB-os NVIDIA GeForce RTX 2070 kapott helyet. Ez egy egészen brutális hardvercsomag, ami asztali formában is hosszú évekig kitűnő játékélménnyel kecsegtet. Szerencsére a laptopoknál is több évvel tervezhetünk, a legújabb játékokat vélhetően 2-3 évig biztosan stabil 60fps környékén viszi majd magas grafikai részletességgel, összességében pedig legalább egy ötéves ciklussal számolhatunk egy ilyen csomag esetében, ami több mint jó, hiszen ha ilyen ütemben fejlődik ez a szegmens, akkor öt év múlva úgyis váltani szeretnénk majd valami egészen új, innvatív ASUS gamer gépre.

Nyilvánvalóan nem muszáj mindig mindent a maximum beállításokon futtatni, az erős hardvernek hála pedig a 240Hz-es képfrissítéssel rendelkező kijelző is könnyen kihasználható több játék esetében is. A kijelzőről külön még értekezünk, alább azonban jöjjön néhány eredmény a népszerűbb játékokhoz.

Kijelző

Ahogy már említettük az ASUS ROG Strix Scar III 15,6 hüvelykes kijelzővel és oldalt meglehetősen vékony kávákkal érkezett. A nem Scar változat (sima G531) 120Hz-es kijelzőjét a csúcsmodellnél sikerült megkétszerezni, vagyis itt már 240Hz-es képfrissítésről és 3ms-os válaszidőről beszélhetünk. Ezt az asztali gamer monitorok többsége is megirigyelné, nemhogy a néhány éves gamer laptopok. A Scar III tervezésekor főként az FPS/TPS játékosok voltak előnyben részesítve, ebben a szegmensben pedig a kompetitív játékok nagyon népszerűek. A 240Hz-es képfrissítést kihasználhatjuk például a Counter-Strike: Global Offensive-nél, de akár a PUBG-ből is kisajtolhatunk stabil 144 fps-t és még sok más egyéb népszerű eSport címnél is 120, illetve 144 fps fölé mehetünk, ahol pedig érvényesülni tud a 240HZ a korábbi panelekhez képest, melyeknek 144Hz volt a határuk.

Billentyűzet/trackpad

A ROG Stric Scar III egy igazán jó minőségű. RGB háttérvilágításos billentyűzetet kapott, mely játék közben is jól használható. A gombok jó minőségűek, kellő távolság van közöttük és az RGB világítás színei, illetve fényereje is kiváló. Az kicsit fura, hogy a funkciógombok számai nem kaptak világítást, ennek örültünk volna.

A Trackpad a megszokott helyen helyezkedik el, nem túl nagy, de nem is túl kicsi. Nyilvánvalóan a játékosok többsége egeret használ majd és így tettünk mi is a játéktesztek alatt. Az általános feladatokhoz pedig a jobb megoldások közé tartozik, viszont a külön kattintásokat többeknek szoknia kell majd, ha előtte hagyományos touchpad-et használtak. A Numberpad funkció már az ASUS védjegyévé vált, nagyon hasznos, mindig kéznél van és a vörös háttérvilágítás jól passzol a géphez, valamint éjszaka is tökéletes láthatóságot kínál.

Egyebek

A gamer laptopok piacán sokszor szinte azonos hardverrel és egyéb fontosabb specifikációval rendelkező gépeket kínálnak a rivális gyártók, így a vásárlóknak főként az árazás, a márkaszeretet és a marketing, illetve az extra szolgáltatások alapján kell dönteniük. Az ASUS a felsoroltakban általában elég jó, nem is véletlen tehát az, hogy itthon uralják a gamer laptopok piacát. Támogatnak népszerű nemzetközi eSport csapatokat, hazai eSport és gaming rendezvényeket és igyekeznek a lehető legtöbb helyen megmutatni újdonságaikat. Ez a többi gyártó számára is követendő példa lenne. A géphez kötödő legfontosabb fizikai extra a KeyStone NFC kulcs, melyre a marketing kampányokban is nagy hangsúlyt fektettek. Nyilvánvalóan elsősorban azért, mert a riválisok nem tudnak hasonló újítást felmutatni, de tényleg hasznos fejlesztésről van szó?

Nos, a KeyStone két fontos szerepet tölthet be. Egyfelől a használatához társítanunk kell a gépünkhöz és onnantól csak azzal a laptoppal fog működni a titkos Shadowdrive tárhelyet érintő dolgokban. Ez egy C meghajtón bebúvó titkos tárhely, mely csak akkor jelenik meg, ha az aktivált KeyStone benne van a gépben. Nyilvánvalóan nem ez a világ legbiztonságosabb adattárolási formája, de alapvetően jó gondolat és akár a gamer vonalon kívül is fel lehetne használni ezt a koncepciót például az üzleti megoldásoknál. A másik funkciója pedig a számunkra kényelmes és jól használható beállítások tárolása és hordozhatósága. Ha egyszer jól beállítottuk az Armoury Crate szoftverben a dolgokat, akkor onnantól kezdve bármelyik másik KeyStone-os laptopnál egy gombnyomással elérhetjük azt. Az NFC kulcshoz egyébként egy praktikus és pofás kulcstartó is tartozik, ami egy kellemes meglepetés.

A sztereó hangszórók meglehetősen jól szólnak, nyilván nem szeretnénk, ha a szomszédok folyamatos lövöldözéseket hallanának, így a játékosok többsége USB-s, 3,5mm-es vagy éppen vezeték nélküli headsetet fog majd használni. De jó tudni, hogy ha csak YouTube videót néznénk, vagy halkan filmeznénk az ágyban, esetleg egy buliban kivánságkosarat játszanánk vele, akkor tökéletesen meg fog felelni a feladatra.

Az üzemidő nem szokott annyira meghatározó lenni egy gamer gép esetében, legalábbis nem kellene hogy az legyen, mert egyáltalán nem ez a kategória legfontosabb mércéje. Ettől függetlenül a ROG Strix Scar III általános felhasználás mellett nagyon jól bírja, de játszani ne nagyon játszunk vele töltő nélkül, mert 2 óránál többet nem igazán tud ilyenkor rendelkezésünkre állni. Ha azonban napközben munkagépként használnánk, akkor nyugodtan meetingelhetünk vele, elugorhatunk 1-2 órára, nem fog lemerülni az optimalizációnak és a személyre szabhatóságnak hála. Ilyenkor nagyjából 4 óra körüli üzemidőre számíthatunk folyamatos használat mellett.

Összegzés

Az ASUS ROG Strix Scar III itthon 480 000 Ft körül indul, ám ilyenkor az i7-es processzor mellé “csak” egy GTX 1660 Ti jár. Ez egyébként már egy elég jó kombináció a 240Hz-es kijelzővel, 16GB memóriával és 512GB-os SSD-vel, de mi inkább az RTX 2060-as megoldással szerelt változatot ajánlanánk, ami talán a legjobb ár/érték arányú változat. Az RTX grafikai erőért 510 000 Ft körüli összeget kell kifizetnünk és létezik belőle 1TB-os HDD-vel kiegészített változat is 520 000 Ft környékén, ami szerintünk a tökéletes kombináció, hiszen manapság az 512GB-ot hamar megeszik a kedvenc játékaink.

Hosszabb-rövidebb ideig próbáltunk már elég sok gamer laptopot idén és azt kell mondjuk, hogy az ASUS ROG Strix Scar III egy nagyon jól összerakott csomag, mely el is tud ragaszkodni az árakkal, de az általunk ajánlott modellek abszolút korrekt árazással és tudással rendelkeznek. A 240Hz-es kijelző remek extra még ebben az árszegmensben is, feljebb azért már más gyártók is gyakran kínálják. A KeyStone kicsit parasztvakításnak tűnhet, de a Shadowdrive egy jó ötlet. A dizájn modern és sok riválishoz képest letisztult, hamarosan pedig érkezik a Gleccserkék változat és a 300Hz-es kijelző, mely új szintre emelheti az ASUS palettáját. Ezek után már nagyon várjuk a Scar IV-et!

9.3
Kiváló ajánlat

Végszó

A ROG Strix Scar III jelenleg az egyik legkomplexebb gamer laptop a piacon, mely 240Hz-es kijelzőjével és elérhető áron kapható kiadásaival 2019 eddigi legjobb gamer laptopja szerintünk.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Scroll to top