Bemutató PC

AOC PDS241 Teszt

A monitorok piaca nem éppen az a terület, ahol hozzá vagyunk szokva a rendkívüli innovációhoz vagy éppen a különleges dizájnhoz, az AOC palettáján azonban van egy széria, mely egészen különleges és megmutatja, hogy bizony minden területen lehet különlegesen szépet alkotni.

Mai tesztalanyunk, az AOC PDS241 ugyanis nem a rendkívüli specifikációival vagy innovatív megjelenítési technológiájával tűnik ki a mezőnyből, hanem a külsejével és az ehhez kapcsolódó megoldásokkal. Alapvetően a dizájn kérdést egy 40 000 Ft körüli monitornál hamar le lehet tudni, de itt nem ez lesz a helyzet, hiszen a Studio F.A. Porsche (Porsche Design) tervezőstúdió keze nyoma is látszik a tesztalanyunkon, úgyhogy vágjunk is bele.

Külső

Az már a képeken is látszik, hogy egészen különleges darabról van szó, mely a mai napig kiemelkedik a mezőnyből, pedig egy ideje már piacon van. A vele egy árkategóriában kínált monitorok többsége egyszerű fekete doboz, műanyagokkal, vastag kávával és nem túl kifinomult talppal, kábelmenedzsmenttel. Nos, az AOC PDS241 ezektől fényévekre helyezkedik el.

Haladjunk alulról felfelé, így kezdjük is a rendkívül stílusos, különleges formavilágú fém talppal. Maga a fém kialakítás már sokat dob az összhatáson, de mindemellett egészen egyedi csatlakozási pontja van a képernyő hátulján, így szemből nézve olyan érzésünk lehet, mintha egy aszimmetrikus állványon lebegne a kijelző. A stílus akkor jó igazán, ha praktikus is, jelen esetben pedig a kábelmenedzsment jelenti a talp praktikus oldalát, hiszen tulajdonképpen benne fut a kábel, vagyis a monitort szemből nézve semmilyen kábel nem lóg hátul, ami tovább növeli a vizuális élményeket. Azért a talp aljára került még egy ki/bekapcsoló gomb, mely egyben a menübe való belépést és navigálást is biztosítja. Mellette kapott helyet a 3,5mm-es jack-csatlakozás, mely egy praktikus extra lehet sokak számára.

A talp felett található az alsó káva, mely szintén fém borítást kapott, egy apró kék LED jelzőfénnyel a jobb oldalán és egy letisztult AOC logóval középen. A maradok három oldalon nagyon vékony, fekete kávákat találunk, de itt a helyzet kicsit becsapós. A kávák után van még egy extra fekete rész, de összességében is valahol 1cm körül kell keresnünk a vastagságot, mely bizony nem csak hogy ebben az árkategóriában kiváló, hanem az egész piacot tekintve is jó érték.

A monitor hátulját egy fekete műanyag borítja, amit csak a különleges talpazat “zsanérszerű” megoldása tör meg középen, mely magasságállítást ugyan nem tesz lehetővé, de dönteni tudjuk a képernyőt. Csatlakozókat és kábeleket ne keressünk, a monitor hátulja ugyan úgy letisztult, mint szemből.

Csatlakozás és tápellátás

A különleges kialakításnak talán az egyetlen hátránya az, hogy mindössze egyetlen egy HDMI 1.4-et kínál a monitor. Ezt a dedikált tápegységnél találjuk, mely lehetővé tette azt, hogy az asztalon ne legyenek kábelek és rendkívül letisztult legyen az összkép. Cserébe az asztal alatt egy újabb tápegység landolt, de ez szinte senkit sem fog zavarni és a mellékelt HDMI kábel is elég hosszú, asztali gépeknél pedig különösen jól jön, hogy minden kábel lent fut.

A tápegységgel voltak kezdeti problémák, az AOC vissza is hívta őket, de minden gördülékenyen és profin ment, ez külön piros pont.

Kijelző

Persze magánál a monitornál a kijelző is nagyon fontos. Nos, a 40 000 Ft körüli árszegmensben sok extrát ezen a téren sem várhatunk és itt az AOC sem tudott csodát tenni, de mégis sikerült egy meglepően jó csomagot összerakni. A 24 hüvelykes AH-IPS panel 60Hz-es képfrissítést és 4ms-os válaszidőt kínál, mely teljesen átlagos érték. Értelemszerűen nem egy gamer monitorról van szó, de azért casual játékokra kiváló a színtartomány, irodába, dolgozni és otthoni felhasználásra pedig tökéletesen elegendő specifikációról beszélhetünk.

A színek kellően élénkek, állítgatni szinte fölösleges a menüben. Természetesen Full HD felbontásról beszélhetünk, 16:9-es képaránnyal, azt pedig érdemes megemlíteni, hogy a 24 hüvelyk mellett létezik egy nagyobb testvére is, az AOC PDS271, mely 27 hüvelykes méretben kínálja ugyanezt.

Összegzés

Az AOC ezzel az együttműködéssel és végtermékkel megmutatta, hogy képes különleges modelleket elkészíteni, melyek hosszú évekig egyediek tudnak maradni. Persze hasonló specifikációkkal rendelkező monitorokat már valamivel olcsóbban is találunk a piacon, de ilyen különleges és időtálló modern dizájnt aligha kapunk mástól. Nem vagyunk a fölösleges felárak hívei, de a 24 és a 27 hüvelykes modell is megéri azt a némi extra forintot, az asztalunk igazi különlegességet kap, melyre azonnal felkapják a fejüket az emberek. Akinek nem kell sok csatlakozás és beéri egy HDMI-vel a számítógépéhez vagy laptopjához, annak kiváló választás.

Mi nagyon reméljük, hogy érkezik majd a folytatás, továbbfejlesztett külsővel és még jobb specifikációval a kijelző terén. A HDMI mellé egy USB-C most már kellene 2019-ben, de addig is emeljük kalapunkat az AOC és a Studio F.A. Porsche előtt.

Ad
Scroll to top