Bemutató PC Top

Adata XPG S40G Bemutató

Az RGB világítás körüli őrület az elmúlt 1-2 évben kissé alábbhagyott, mely főként annak tudható be, hogy már tényleg szinte mindent bevilágítottak a gyártók, amit lehetett. Ezzel párhuzamosan villámgyorsan nőtt a PCIe SSD-k piaca, ezek egyre megfizethetőbbek lett és a sebesség egyre fontosabb kiváltság lett egy komoly gép építésekor.

Az Adata és az XPG csapata elég hamar összekötötte a szálakat és a Spectrix S40G családdal egy olyan terméket sikerült megalkotniuk, mely rögtön felkelti a vásárlók figyelmét. Ezzel együtt a mi figyelmünket is kiérdemelte, az Adata hazai képviselete pedig volt olyan kedves és biztosított számunkra egy 512GB-os változatot.

Alapvetően mi inkább a minimalista stílust kedveljük a szerkesztőségben, de sosem voltunk az RGB fények ellen, sőt a minőségi világítás és a jól eltalált, valamint összehangolt színek igenis hozzáadott értékkel bírnak, még akkor is, ha az extra pénzünkért cserébe teljesítményt ugyan nem kapunk, csupán extrán jó látványt. Persze azokat is megértjük, akiknek az elmúlt évek rohama már sok volt és az új területeken már teljesen feleslegesnek tartják az RGB világítás megjelenését, de ilyenkor örömteli, hogy be tudunk mutatni egy olyan terméket, ami ezt rögtön meg is tudja cáfolni.

Mielőtt belevetnénk magunkat az izgalmasabb dolgokba, tudjuk le a kötelezőt, vagyis a hardveres specifikációkat. Ahogy már említettük, nálunk az 512GB-os változat járt, de ennél olcsóbban be lehet már lépni ebbe a lenyűgöző világba, hiszen a gyártó 256GB-os modellt is készített. Felettünk pedig az 1 és 2 terrabájtos változat áll, melyek még viszonylag drágának mondhatóak a gyorsabb PCIe vonalon, így azt talán kevesebben választják majd, legalábbis itthon.

Az M.2-es formavilág mellé tehát PCIe Gen3x4 interfész társul, kisebb utánajárással pedig kiderítettük, hogy a gyártó a Realtek felsőkategóriás, RTS5762-es vezérlőjét alkalmazta, méghozzá Micron’s 3D TLC-vel kombinálva. Ez így egészen minőségi párosnak tűnik, tehát a csillogás mellé úgy fest, sikerült kellően minőségi hardvert is összerakni. Sok más gyártóhoz hasonlóan a tárhely mérete összefügg a sebességgel is, tehát a nagyobb kapacitás gyorsabb megoldást is jelent, noha óriási különbségeket nem találtunk. A legkisebb, 256GB-os modell 3500MB/s olvasási és 1200MB/s írási sebességre képes, vagyis olvasásban hozza a többi változat szintjét. Írásban viszont van eltérés, hiszen a nálunk járt 512GB-os változat már 2950MB/s-ra képes ezen a téren, az 1 és 2TB-os modell pedig alig gyorsabb nála, hiszen azok maximum 3000MB/s sebességgel írnak. Nyilván ezek a sebességek a maximum teljesítményt jelölik és nagyban befolyásolja őket a megírt adat mennyisége, a használati ciklus és maga a rendszer vagy a gépünk többi komponense.

Ha tehetitek, akkor minimum az 512GB-os változatot válasszátok, amit nem csak a sokkal jobb írási teljesítmény indokol, hanem az is, hogy manapság egy 256GB-os SSD-re tényleg csak a Windows és néhány applikáció fér rá, egy Call of Duty méretű játék mér kineveti. Fontos még kiemelni a 256-bites hardveres titkosítást is, melyre a legtöbben nem is figyelnek, de azért jó tudni róla. Ne feledkezzünk meg az 5 év garanciáról sem, ami egy igen szép időszak és abban is biztosak lehetünk, hogy a 256GB-t pár év múlva még annyira sem lesz elég, mint most, így a nagyobb változatok egyben jobb időtállóságot is biztosítanak. A beszerelésről sokat nem kell mondani, a többi M.2-es megoldáshoz hasonlóan roppant egyszerű és kábelmentes folyamattal van dolgunk, bárcsak minden más komponens hasonló módon csatlakozna az alaplaphoz, sokkal letisztultabb végeredményt kapnánk.

A mi gépünk természetesen azonnal felismerte az SSD-t az első dolgunk pedig természetesen az RGB-t vezérlő szoftver feltelepítése volt. Apró is szoftverrel van dolgunk, ami egyébként viszonylag sok beállítási lehetőséget kínál. Elmenthetünk például profilokat is, de ezt valószínűleg kevesen fogják használni, viszont jóval többen fognak az effektek között böngészni. Itt megtalálunk szinte mindent, amit az elmúlt évek RGB-s perifériái és hardverei eddig kínáltak, így a statikus színek mellett pulzálást, szivárványt, ciklikusságot és akár üstökösként végigfutó fényeket is beállíthatunk. Két nagyon fontos pozitívum a fényerő állíthatósága és a világítás ki/be kapcsolhatósága, vagyis ha később olyan gépbe építjük be, ahol nincs helye a csillogásnak, akkor egy gombnyomással klasszikus tárhelyet kapunk. Az is nagyon jó, hogy az S40G világítása képes együttműködni olyan nagy alaplapgyártók rendszerével, mint például az ASUS, az MSI, a Gigabyte vagy éppen az ASRock, sőt ezen gyártók többsége például más RGB-s hardvereket és perifériákat is gyárt, így akár a teljes szett összhangba állítható.

A szoftvereknél maradva megemlítendő még a gyártó SSD Toolbox nevezetű fejlesztése, mely az egyik legjobb a piacon. Ezzel az apró szoftverrel folyamatosan csekkolhatjuk, az SSD épségét, a szabad tárhelyet vagy éppen a hőmérsékletét. Sok kisebb, de akár még nagyobb gyártó is sokszor vérzik el szoftveres fronton, az Adata és az XPG nem követte el ezt a hibát, amiért mi nagyon hálásak vagyunk, hiszen ez is hozzátesz ahhoz, hogy nem csak egy gyenge marketingfogásként tekinthetünk az RGB-re. A minőségi szoftver mellett még a minőségi LED-eket emelnénk ki, hiszen ezek nagyon fontosak ahhoz, hogy szép konfigurációt kapjunk. A fények kellően erősek a színek pedig szépek, le a kalappal.

A teljesítmény kapcsán óriási mérésekbe nem mennénk bele, aminek főként az az oka, hogy a PCIe megoldások már tényleg elég teljesítményt nyújtanak az átlagos felhasználók számára. Talán nem hozzák azt a sebességnövekedést, amit anno a HDD és a SATA SSD-k között éreztünk, de ez nem is baj. A PCMark 8-as tárhelytesztjén 5069 pontot ért el, amivel például az általunk korábban használt WD Blue SSD szintjén van, de amikor az vizsgáltuk, akkor kiderült, hogy a Segate Firecuda-ja is kb. ezt tudja a szintetikus teszteken. A Crystal DiskMark 6.0-val 3280-as szekvenciális olvasást és 2714-es szekvenciális írást mértünk, amivel például igencsak megverte a korábbi Western Digital SSD-t.

A játékok természetesen villámgyorsan indultak, tettünk rá Windows 10-et is és pár másodperc alatt már a kódunkat beírva indíthattunk is bármilyen programot, játékot. Az biztos tehát, hogy a sebességgel nem lesz gond, az 5 év garancia és a minőségi komponensek a megbízhatóságot is biztosítják, az RGB világítás pedig könnyen használható és jó minőségű. Természetesen a hazai boltokban is megtalálható az XPG S40G, méghozzá a már említett és általunk annyira nem ajánlott 256GB-os formában a legolcsóbb. Ez nagyjából 25 000 Ft körül szerezhető be, de 35 000 Ft alatt már megtalálunk az 512GB-os változatot, ami szerintünk egy remek ár/érték mutatóval rendelkező PCIe SSD.

A 66 000 Ft körül beszerezhető 1TB-os változat már igencsak borsos áron van, a 115 000 Ft körül árult 2TB-os modellről pedig ne is beszéljünk. Nyilván jobb lenne minél nagyobb tárhelyre beruházni, de jól tudjuk, hogy sokan ebben az árban már a grafikus kártyákat nézik. Az 512GB-os változat a legtöbbek számára elegendő lehet egy rendszerhez, 2-3 programhoz és mondjuk szintén 2-3 AAA játékhoz és még talán a kedvenc eSport címeinknek is marad valami.

9
Kiváló
Összességében egy remek terméket ismertünk meg, mely képes új szintre emelni gépünk vizualitását úgy, hogy közben hardveresen is megkapjuk azt, amiért fizettünk.

Pros

  • 512GB-ig megfizethető árazás
  • Gyönyörű RGB fények
  • 5 év garancia
  • Remek szoftveres támogatás

Cons

  • A nagyobb modellek drágák

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Scroll to top