Bemutató PC

Adata XPG Infarex M20 Egér Teszt

Az Adata neve sokak számára ismerős lehet, hiszen a vállalat jó ideje jelen van a hazai memória és SSD piacon, illetve egyéb kiegészítőket is kínálnak mobilos és számítógépes felhasználóknak. Az XPG (Xtreme Performance Gear) nevet már jó ideje bevezették a piacra, mint a márka “gamer” albrandje, eddig ezt azonban inkább az SSD-k és memóriamodulok piacán erőltették, az utóbbi időszakban viszont számos perifériát is piacra dobtak és nagyon úgy fest, hogy egyre komolyabb szerepet szánnak ennek a vonalnak.

Első Adata XPG tesztünkben rögtön egy ígéretes darabot mutatunk be nektek, mely sokak számára visszahozhatja a 10 évvel ezelőtti gamer egerek érzését, összességében pedig egy korrekt áron papíron korrekt tudást kínáló megoldás. Az Adata XPG Infarex M20 egérről van szó, mely a 10 000 Ft körüli és alatti árkategóriában kíván érvényesülni.

Külső és fogás

A játékosoknak szánt perifériák és különösen az egerek kapcsán a kényelem és a fogás rendkívül fontos és azt is mondhatjuk, hogy ahány játékos, annyi preferencia. Nem véletlen, hogy egymástól igen eltérő alakú, méretű és fogású modellekkel is találkozhatunk akkor, ha a piac egészét vizsgáljuk, az Infarex M20 azonban nem akarta valamelyik végletbe tartozni. Meglehetősen egyszerű, kerek és egyértelműen jobbkezes játékosok számára készült egérről van szó.

Az új modelleket mindig könnyű valamelyik régebbihez hasonlítani, hiszen óriási módosításokat azért nem csinálhatnak a tervezők. Jelen esetben az egész piac a Microsoft Classic Intellimouse-hoz hasonlítja, nekünk pedig a használat közben a régebbi Logitech MX 518 is eszünkbe jutott. Előbbit főként a teljesen megegyező formavilág kapcsán hozhatjuk szóba, utóbbit pedig a vaskos kialakítás, a nagy méret és a súly juttatta eszünkbe.

A külső és a fogás kapcsán tehet nagyon fontos kiemelni, hogy egy igen nagy egérről van szó, melynek súlya is jelentős, pláne a mai trendeket nézve és ezáltal például nagyon fiataloknak, kisebb tenyerűeknek és karomfogást alkalmazó játékosoknak nem ajánlanánk. Egészen pontosan az egér 132 x 69 x 43.5mm-t foglal el az egérpadunkról és 160 grammos, ami tényleg kiemelkedő érték a mostani újdonságokat végignézve. Hogy ez jó irány e vagy sem, azt nem nekünk kell eldönteni, hiszen a saját körünkbe is van igény ekkora méretű és súlyú egérre, az XPG kínálatának bővítése pedig vélhetően többféle stílusú rágcsálót hoz majd magával a következő hónapokban, években.

Ahogy már említettük egyszerű vonalakkal van dolgunk és ez amúgy a “felszereltségre” is igaz, hiszen nem árasztanak el minket gombokkal és extrém technológiákkal, de ezt egyfelől az árcédulát látva el sem várjuk, másfelől pedig a komolyabb játékosok pont a letisztultságot és egyszerűséget részesítik előnyben. Az egyszerű műanyag borítást az előre és hátraugrást biztosító oldalsó gombok, a DPI állító gomb és az igen masszív és jól használható görgő töri meg. A két fő gombunk alatt a neves Omron kapcsolói dolgoznak, melyet mindig örömtelien közlünk az olcsóbb egerek kapcsán, hiszen piacvezető, megbízható márkáról van szó. Ez pedig tényleg így van, határozott és viszonylag gyors kattintása van az egérnek, nem akadozik, nem kattog.

Tudás

A maximum 5000 DPI-re képes optikai szenzor pontos típusát nem hirdetik büszkén, így vélhetően egy egyszerűbb megoldásról van szó, de amire igazán szükség van azt tudja, hiszen a játékosok öt különböző DPI érték (400, 800, 1600, 3200, 5000) közül választhatnak, a frissítése pedig 1000Hz-ig is felhúzható, de egyébként állítható az egér alján. Ez a tudás igazából bárkinek elég kell hogy legyen, mert a legtöbb profi is alacsony DPI-t használ 1000Hz mellett.

Az egérhez nem tartozik szoftver, így a DPI és a már említett frissítési ráta mellett az RGB világítást sem igazán tudjuk személyre szabni, de legalább van. Ezen nem lepődünk már meg ebben az árkategóriában sem, hiszen a színes fények elképesztő gyorsasággal törtek be az egész piacra és mindent letaroltak. Személyre szabni tehet nem tudjuk, de az egér alján egy fizikai kapcsolóval akár le is kapcsolhatjuk a fényeket. Persze itt nem olyan RGB-ről beszélhetünk, mint a két-háromszor ennyibe kerülő modelleknél,hiszen a logó, a görgő és az egér alján végigfutó csík igazából csak a piros, zöld, kék, lila, cián, sárga és fehér színek között tud váltani. Azért a legtöbbek számára is bőven elég lesz, tényleg nem kell túlzásokba esni.

Az egér alján három teflonos területet találunk, a hátul a két szélen, elől pedig egy egybefüggő szélesebbet. Ezek köszönhetően megfelelően suhan az egérpadon, persze 160 grammal és ekkora mérettel ne várjuk azt, hogy pehelysúlyban repked, ide határozott kezek kellenek, de akik ekkora méretre vágynak pont ezzel érzik jól magukat, hiszen egy 60-70 grammos egér számukra már túl kicsi és könnyű lenne.

Összegzés

Összességében az Adata XPG Infarex M20 egy igen korrekt ajánlat és mondhatjuk azt is, hogy bátran szembemegy az aktuális trendekkel. Egyértelműen van igény az ekkora méretű és súlyú megoldásokra és ilyen árban ilyen felszereltséggel egy igazán jó vételnek mondható.

Ad
Scroll to top