PC

Tenda N80 teszt – Nem mindig a legrövidebb út a leggyorsabb

Megjelenés és a doboz tartalma:

A router egy közepes méretű fehér dobozban érkezett. A doboz elején mindössze a router képe, és néhány ábra található, ami néhány főbb funkcióra/paraméterre hívja fel a figyelmet (N sebességosztály, Gigabites Ethernet aljzatok, USB fájlmegosztás, konkurrens vezeték nélküli hálózat). A dobozban található mégegy doboz, amiben maga a router, egy adapter és egy telepítő CD található, egy használati útmutató mellett. A router formára nem egy átlagos darab. Formára egy kicsit a jövőbe mutató, de ugyanakkor nem túl szögletes. És a fehér színe miatt, egy világosabb szobának akár a dísze is lehet. „Csápokból” hármat kapott, melyek közöl az egyik a 2,4, a második 5GHz-en működik, és a harmadik ún. jelismétlő szerepet tölt be.

Tetején találhatóak a visszajelző LED-ek, amelyek az eszköz és a kapcsolatok aktuális állapotáról tájékoztatnak. A router hátuljából állnak ki a fix helyen lévő antennák (erre valószínűleg az antennák véletlen összecserélése és az ebből adódó károsodás ellen való védekezés miatt volt szükség), amelyek szinte minden lehetséges szögben elfordíthatóak, egészen addig amíg a burkolat, vagy az esetlegesen kilógó kábelek engedik. Anyaghasználattal nem vagyok teljesen megelégedve, olcsó hatású műanyagból készült az egész készülék és a nagy felületű fényes fehér fedlap szereti a karcokat, koszt és az ujjlenyomatokat begyüjteni. Bár ha egyszer felszereltük akkor már nem valószínű, hogy bármi olyan hatás éri amely kárt okozhatna benne.

Csatlakozók:

Csatlakozókból a ma már elvárható mennyiséget és minőséget kapjuk. Kapunk 4 darab Gigabites Ethernet portot, melyek közül mindegyik képes half és full-duplex üzemmódban működni 1Gbps sebesség mellett. USB aljzat is szerepel a repertoárban, amelynek segítségével USB-s adattárolót oszthatunk meg a hálózatunkon. Találhatunk még itt egy ugyancsak gigabites WAN portot, amivel a gigabites internetkapcsolat aknázható ki teljes mértékben. Már csak egy tápcsatlakozó maradt, amihez a fentebb említett adaptert csatlakoztathatjuk, és áram alá helyezhetjük a készüléket. Ugyan nem ide tartozik, de ennek felesleges egy külön fejezetet nyitni, a hátoldalon van egy WPS gomb, amivel vezetéknélküli eszközök csatlakoztathatóak egy PIN kód megadásával a kiválasztott hálózathoz.

djmedia:57

Gyors beállítás:

Abban az esetben ha nem szeretnénk sokat szórakozni a konfigurálással, csak gyorsan hálózatot vagy internetkapcsolatot akarunk kreálni, akkor lehetőség van egy három lépésből álló gyors beállításra. Itt mindössze azt kell megadnunk, hogy az internetszolgáltató Dinamikus módon oszt IP-t, vagy még PPPoE kapcsolatunk van, valamint a vezeték nélküli hálózathoz egy jelszót kell megadnunk. És készen is vagyunk.

djmedia:58

Vezeték nélküli hálózat:

A Tenda N80 egyszerre 4SSID-t képes szolgáltatni, melyek közül kettő magán és kettő vendég hálózat (értelem szerűen 2,4 és 5GHz-es hálózatokról van szó). Mindegyiknek egyéni elnevezést adhatunk. Titkosításokból a megszokottak állnak rendelkezésre WPA(2)-PSK és WPS. A 2,4 és 5GHz-es sávok egyenként ki-be kapcsolhatóak, elrejthetőek (SSID), elszigetelhetőek más hálózatoktól (ami azt jelenti, hogy a LAN-on lévő eszközök nem láthatják a Wi-Fi-n lévő eszközöket), és korlátozhatjuk a hozzájuk való hozzáférést MAC vagy IP cím alapján. Jelismétlő üzemmód aktiválásával az egyik sáv (2,4 vagy 5GHz) kiesik, attól függően, hogy melyiken kell ismételni (egyszerre csak egyen lehet). Vételi minőséget illető fontosabb dolgok. Pontos méréseket, laboratóriumi körülmények kellenének, amelyek nehezen megteremthetőek, de azért nem adtam fel és elvégeztem pár tesztet. Kültéren, nyílt terepen 20m-es távolságban 103MB/s volt (14ms válaszidő) a maximális adatátviteli sebesség egyik gépről a másikra, míg 100m távolságból ez az érték 46MB/s-re (33ms válaszidő) csökkent. Beltéren (gipszkarton falak) a vételi minőség mindig kifogástalan volt sosem esett a sebesség 90MB/s (17ms válaszidő) alá. Zsúfoltabb épületekben, ahol már rendes téglafalak vannak, ott már más volt a helyzet. Már egészen rövid távolságból (30m) is elég gyenge volt a jel. Mindössze 35MB/s (54ms válaszidő) volt mérhető.

djmedia:61

Vezetékes hálózat:

Vezetékes hálózathoz sok hozzáfőznivalóm nincs. A gigabites portok minden előnye élvezhető. Maximális sebesség nagy fájlok másolása közben 112MB/s-nél tetőzött, nulla válaszidővel (0ms). Négy eszköz csatlakoztatható.

djmedia:60

USB-s eszköz megosztása a helyi és vezetékes hálózaton:

A hátlapon elhelyezett (sajna) 2.0-ás USB aljzatra csatlakoztathatunk bármilyen USB-s adathordozót, amely nem igényel külön driver telepítést a használatba vételhez. Majd a router beállításai között az USB fülön megkeresve a „Storage Sharing” menüt, pár kattintással megoszthatjuk a meghajtót. Mindössze egy felhasználónet és a hozzá tartozó jelszót kell megadnunk, amivel később elérhetjük. Majd a felhasználóhoz rendelhetünk mappákat, amik elérését korlátozhatjuk csak olvasás (Read-only), Írás-olvasás (Read-Write), vagy csak egyszerűen tilthatjuk a hozzáférést. Ezzel ki tudunk alakítani egy otthoni FTP szerverhez hasonló fájlszervert. Mint említettem, csak 2.0-ás szabványnak megfelelő sávszélességet (48MB/s) tud biztosítani az USB port, így ebben az esetben nem tudjuk teljes mértékben kihasználni a router képességeit. Továbbá lehetőség van még nyomtató megosztására is, mindössze csatlakoztatnunk kell a nyomtatót az USB porthoz.

Biztonság és korlátozások:

Különböző biztonsággal kapcsolatos beállításokat érhetünk el, mint pl. a DDOS védelem, amellyel az erre az eszközre csatlakoztatott FTP vagy Webszervert védhetjük a túlterheléses támadásoktól, vagy a saját hálózatunkon vezethetünk be korlátozásokat a sávszélességet vagy a kapcsolatot illetően időszakosan, vagy permanens módon, MAC és/vagy IP cím-tartomány alapján (10 különböző). Lehetőség van még URL címek szűrésére is, amit egy IP tartományhoz rendelhetünk (10 különböző). Lehetőség van még a router távoli beállítására is külső hálózatról, amit, egy port és egy IP cím megadásával valamint egy négyzet „bepipálásával” aktiválhatunk.

Összegzés avagy kinek ajánlott?

Olyanok otthonába vagy munkahelyére ajánlott, ahol nem vasbeton falak vannak és nincs szükség mindenáron nagysebességű USB-s eszközökről való fájlmegosztásra, de nagy területet akarnak lefedni és a vezetékes/vezeték nélküli hálózatok terén sem elégednek meg a lassú megoldásokkal. Plusz nem akarnak egy ronda valamit a falra tenni, hanem egy jól kinéző cuccot szeretnének telepíteni. Konfigurálás egyszerű, stabil működés jellemző rá. Az itt töltött négy hónap alatt kellemetlenséget nem tapasztaltam, minden úgy működött, ahogy kell neki. Szerencsére nem szálltak el az árazással és sikerült egy elfogadható 20ezer Ft körüli árat belőni ennek a készüléknek.

Pro:

  • Stabil és gyors hálózat kiépítésére alkalmas
  • Nagy terület lefedésére képes több sávon is
  • 4SSID-t képes szolgáltatni
  • Szép dizájn
  • Fájl és nyomtatómegosztás
  • Rengeteg biztonsági beállítás
  • Még több korlátozás opcionális bevezetése
  • Elfogadható ár

Kontra:

  • USB 3.0-ás port hiánya
  • Kicsit olcsó anyagok használata

A Tenda N80 egy nagyon jó hálózati eszköz a maga kategórájában, van egy-két apróság ami miatt némelyeknek elmehet tőle a kedve, de összességében egy nagyszerű eszköz. Gyors, stabil és szép. Tőlünk megkapja az Arany díjat.

hunitarany1v0

A Tenda N80 routert a Compmarkettől kaptuk tesztelésre.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top