Bemutató PC Top

Philips 241B7QGJEB: A világ legzöldebb képernyője

A környezettudatosság manapság egyre több területen válik fontossá a gyártók számára és szerencsére az elmúlt években a technológiai szektor egyre aktívabb ezen a területen. Nagyon sok gyártó újrahasznosított alapanyagokra építkezik és a csomagolásra is egyre többen figyelnek oda, abban pedig biztosak lehetünk, hogy minden apró fejlesztés számít. A Philips még januárban mutatta be a nem túl divatos névvel illetett Philips 241B7QGJEB nevezetű modelljét, mely pont azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy a gyártó a világ legzöldebb képernyőjeként tartja számon.

Így annak ellenére, hogy alapvetően nem egy izgalmas modell lebegett a szemünk előtt a specifikációk láttán, elkértük néhány hétre, hogy ezzel is zöldebbé tegyük a szerkesztőséget, hiszen addig sem egy ártalmasabb modell nyitott számunkra ablakot a világra. A fenntartható hatékonyságot fontos és érdekes extrákkal sikerült megvalósítani, tehát van miről mesélnünk a 3 hetes tapasztalat után.

Dizájn

A Philips és AOC monitorok mindig is erősek voltak a dizájn kapcsán, elég csak az AOC és a Porsche Design közös fejlesztéseit megemlíteni, de Philips vonalon is letisztult, jól átgondolt megoldásokkal találkoztunk eddig. A Philips 241B7QGJEB estében sem vitték túlzásba a külsőt, meglehetősen egyszerű és egysíkú modellről beszélünk, mely ennek köszönhetően bármilyen irodában, tárgyalóteremben megállja a helyét és persze otthon is jól mutatna az asztalon.

A 23,8 hüvelykes kijelzőt a két oldalt és felül egészen vékony káva fogja közre, az alján pedig a Philips logó és egy fontos szenzor foglal sok helyet, így itt valamivel vastagabb a káva. Nyilván nem az volt a cél, hogy fél centis, alig látható kávákkal lássák el ezt a modellt, de összességében nem egy 4-5 éves megoldás érzetét kelti, abszolút vállalható ebből a szempontból. A fekete színbe sem tudunk belekötni, nyilván a fémes vonal prémiumabb külsőt kölcsönzött volna neki, de egyfelől árban és a környezetre gyakorolt hatásban is vélhetően ez a kialakítás tűnt jobbnak a tervezők számára.

A talp szerencsére nem a végtelenül egyszerű, egyvonalú és kerek megoldás, hanem vittek bele egy kis formát és összességében jól néz ki, mordern érzetet kelt. A telefonunk, kulcsunk vagy pénztárcánk egyébként tökéletesen ráfér, így mindig szem előtt lehetnek és sosem fogjuk az irodában hagyni őket. Fontos megemlíteni, hogy 90 fokban el is lehet fordítani a képernyőt, mely sokak számára egy praktikus funkció, amit nem minden modell tud felmutatni. A külső kapcsán egy mondatot ejtenénk az összeszerelésről is. Meglehetősen apró dobozban érkezett a monitor, melyet nagyjából 3 perc alatt össze is raktunk. A 100%-ban újrahasznosítható csomagolóanyagok között a monitor és a talp mellett a fontosabb kábelek és a dokumentáció is helyet kapott, hiányérzetünk nem igazán lehet.

Képminőség

Nyilvánvalóan egy monitor esetében nagyon fontos a képminőség és a szemünk védelme is, hiszen egyre többet ülünk a képernyők előtt. Ebben a Philips már igen tapasztalt játékos, így ismét nem ért minket csalódás. A 23.8 hüvelykes IPS panel Full HD felbontású, vagyis 1920 x 1080 pixel jelenik meg rajta, képfrissítése 60Hz válaszideje pedig 5ms. Ebből jól látszik, hogy a gamer funkciókat egyáltalán ne is keressük, még Adaptív Szinkronizációs sincs, de egy ilyen modellnél a gamer funkciók nem is hiányozhatnak a felhasználóknak.

Az IPS panel nyilvánvalóan sok előnnyel jár az olcsóbb TN paneles monitorokhoz képest. A betekintési szög nagyon jó, a színek élénkek és valósághűek és a kontraszt is rendben van, egyedül talán a fényerő lehetne valamivel magasabb, mondjuk a 250cd/m2 helyett 300cd/m2. Valószínűleg nem pont ezt a modellt ajánlanánk kreatív szakemberek számára, de azt fontos megemlíteni, hogy 100%-ban lefedi az sRGB színtartományt. Természetesen megkapta a gyártó LowBlue üzemmódját, villódzással sem kéne találkoznunk és a SmartImage képjavítás, valamint a SmartContrast és a SmartResponse is a csomag része.

Zöld technológiák

Ahogy már említettük, egy viszonylag alapfelszereltségű monitorról van szó, így tesztünket azzal folytatnánk, hogy mitől is mondható a világ egyik legzöldebb képernyőjének ez a modell. A már említett újrahasznosítható csomagolás mellett számos környezetvédelmi előírásnak felel meg a monitor, halogén, higany- és ólommentes kialakítása pedig tovább csökkenti a lábnyomát ezen a bolygón. Az A++ energiaosztályt azonban főként nem ezeknek köszönheti és nem is annak, hogy megkapta az ENERGY STAR, EPEAT, TCO tanúsítványokat, hanem sokkal inkább a különleges technológiáknak.

Az egyik legfontosabb újítás a PowerSensor, mely tulajdonképpen egy beépített „személyérzékelő”, ami a felhasználóra ártalmatlan infravörös sugarak kibocsátásával és fogadásával határozza meg, hogy az illető a monitor előtt tartózkodik-e. A felhasználó helyzetéhez mérten automatikusan csökkenti a monitor fényerejét, ha a felhasználó eltávolodik az asztalától, így az energiaköltségek akár 80%-kal csökkenthetőek, a monitor élettartama pedig jelentősen növekedhet.

A másik fontos fejlesztés a LightSensor, mely egy intelligens érzékelő, aminek a segítségével a helyiség fényviszonyaihoz igazodik a kép fényereje, így minimális energiafelhasználással tökéletes képet kapunk. Ez főként az okostelefonok kapcsán lehet már ismerős, remek funkció és főleg akkor tud jól jönni, hogy nappaltól az esti időszakig huzamosabb ideig ott ülünk a monitor előtt. Ilyenkor a szemünk szinte észrevehetetlenül igazodik az automatikus fényerőhöz, amit csak akkor vennénk eszre, hogy alaphelyzetbe állítanánk azt és a szemünk elé tárulna a vakító fehér fény.

A Zero Power Switch megoldással pedig abszolút 0 energiafogyasztást érhetünk el akkor, amikor használaton kívül van a monitor. Nem kell ehhez a falból vagy hosszabbítóból kihúzni vagy lekapcsolni a biztosítékot. Elég csak a monitor hátulján található 0 watt kapcsolót használni, mely teljesen lekapcsolja a megjelenítőt az elektromos hálózatról, ami így egyáltalán nem fogyaszt energiát. Szintén nem túl nagy lépés, de legalább lépés, méghozzá a felhasználó számára egyszerűen és kényelmes elérhető, így a tulajdonosok vélhetően használni is fogják.

Egyebek

Fontos még megemlíteni, hogy VESA tartó is található a monitor hátulján, így nem muszáj a talpat használni. Van egy nem túl acélos, 2 x 2 wattos hangszóró is, amit tényleg csak vészesetben ajánlunk használni. A csatlakozások terén viszont jól el vagyunk látva, hiszen VGA, DVI-D, DisplayPort 1.2 és HDMI 1.4 áll a felhasználók rendelkezésére, így egyszerre akár több gépet is ráköthetünk. Az USB-C azért hiányzik nekünk egy ilyen modern gondolkodású termékből, de van helyette négy darab USB 3.1 csatlakozás, az egyik pedig a gyorstöltést is támogatja. Szintén meg kell még említeni a fejhallgató kimenetet és az audio-in csatlakozót is, nyilván a többség maximum az előbbit fogja kihasználni, de tényleg praktikus, hogy ezek a csatlakozások mind rendelkezésre állnak.

Összegzés

A monitor itthon nagyjából 75 000 Ft környékén kapható 3 év garanciával, ami megfelel a 229 eurós ajánlott árnak. Ezt azonban mi egy kicsit soknak érezzük, hiszen továbbra is ott lehet a fejünkben, hogy ez mégiscsak majdnem egy 24 hüvelykes belépő IPS monitor, ami akár fele ennyiért is beszerezhető. Viszont ha ehhez hozzáadjuk a kiváló csatlakoztathatóság, a 90 fokos elfordítást és magasságállítást, akkor már minimum egy kategóriával feljebb vagyunk. Erre pedig még rájön az, hogy ezzel a modellel valamilyen mértékben óvjuk a környezetünket és megfizetjük a Philips számára a különleges szenzorok kutatási költségeit. Így nézve pedig már egészen jó ajánlatról van szó, nyilvánvalóan annak, aki nem a lehető legolcsóbb IPS monitort keresi.

Olyannak ajánlanánk a Philips 241B7QJEB-t, aki egy jól használható, megbízható monitort keres, sok csatlakozással, magasságállítással és hajlandó felárat fizetni azért, hogy a legzöldebb megjelenítőt kapja. Mi hisszük azt, hogy sok ilyen vásárlót talál majd a Philips és ne feledjük el, hogy ez a vonal csak bővülni fog a jövőben. Elsőre nem túl izgalmas, de nagyon jó irány, örülünk, hogy ilyen terméket tesztelhettünk.

8
Megfontolandó

Értékelés

Tesztalanyunk remekül tükrözi a Philips régóta tartó kötelezettségvállalását a fenntarthatóság és a környezetvédelem iránt. Reméljük, hogy egyre több ilyen modellt látunk, akár a felsőbb szegmensben is.
Ad
Scroll to top