Bemutató PC

Patriot Viper RGB: Hova tovább?

A memóriamodulok piacán viszonylag hosszú ideig maradnak aktuálisak az új szabványok és ez igaz a DDR4-es megoldásokra is, melyek mostanra már a budget kategóriában is szinte alapvető eszközzé váltak. A DDR3-at lassan el is felejthetjük, a kurrens szabvány pedig rengeteg újítást hozott magával, amelyeket a Patriot Viper RGB memória tökéletesen példáz. Aktuális tesztalanyunk segítségével megnézzük, hogy mit hozott nekünk a DDR4-es generáció és megpróbáljuk megfejteni, hogy merre lehet a következő állomás.

Külső

Sokan emlékezhettek még, hogy a DDR3-as modulok többsége még a jó öreg basic zöld külsővel bírt, mintha csak egy szerverteremben járnánk. A generáció végéhez közeledve persze egyre több gyártó igyekezett a külsővel megfogni a vásárlókat, így megérkeztek a színes borítások, hütőbordák és limitált modellek, valamint az RGB világítás is felbukkant.

A DDR4-es modulok az elején a külső kapcsán pont ott folytatták, ahol az előző generáció abbahagyta. Később azonban óriásit lépett előre a piac. Egyfelől a borítások tervezésekor is kibontakoztak a kreatív szakemberek, másfelől pedig egy bizonyos kategória felett már szinte kötelezővé vált az RGB világítás. A Patriot Viper 3200MHz-es moduljaiból sem hiányoznak ezek a dizájnelemek, hiszen RGB világítása az egyik legszebb és leginkább ki is használható a piacon, a dizájn kapcsán pedig a Viper név kötelezte a tervezőket és sikerült egy jópofa “arcot” faragni a moduloknak.

Nyilvánvalóan a gépben főként a modulok felső része látszik, ahol az RGB LED-ek és a Viper felirat dominál. Nálunk a fekete modul járt, de a Patriot azon kevés gyártó közé tartozik, akik fehérben is kínálnak DDR4-es modulokat és az jól látszik, hogy a fehér perifériákra és hardverekre egyre nagyobb a kereslet. A világítás kapcsán nem véletlenül említettük, hogy az egyik legjobban használható, hiszen a gyártó odafigyelt arra, hogy a lehető legtöbb alaplappal és annak RGB-s megoldásaival kompatibilis legyen a modul. Ennek köszönhetően támogatja a Gigabyte RGB Fusion, az ASUS Aura Sync, az MSI Mystic Light Sync és az ASRock Polychrome Sync technológiákat is.

Teljesítmény

A DDR3-as modulok pályafutásuk végén szép sebességrekordokat döntögettek, de ezeken a DDR4-es szabvány nevetve gázolt át. Manapság már a 2400MHz az abszolút belépőkategóriának számít, a gamerek többséget pedig nem adja 3000MHz alá. Nálunk a 3200MHz-es gyári sebességgel rendelkező páros járt, de a gyártó palettáján ennél még jóval gyorsabb modulok is találhatóak. Az biztos, hogy 3200MHz szinte mindenre elég, a mennyiséget tekintve pedig a 2×8-as kit csomagot kaptuk meg, amit mi a tökéletes ár/értéknek tartunk. 8GB manapság már kevés lehet és nem csak a játékok során, hanem akár már böngészésnél, 4K-s videóknál és szimultán futtatott alkalmazásoknál is előjöhet a gond. A 16GB-os párosok már nem olyan drágák és még jó pár évig elegendő rugalmasságot biztosítanak a legtöbb felhasználó számára.

Természetesen le is mértük a modult, a tesztkonfigurációnk pedig ugyan nem egy mai darab, sőt, a DDR4-es generációk egyik első összeállítása, viszont az új szabványok erejét és fejlődését jól mutatja, hogy még a mai napig is brutális erőt képvisel és a legújabb játékokkal is simán elboldogul. Egészen pontosan egy X99-es Intel chipkészletre épülő MSI X99 Raider alaplapot használtunk, egy NVIDIA GeForce 980 Ti (6GB) és egy 6 magos Intel Core i7-5820K mellett, amit a 2x8GB-os Patriot Viper RGB modulok egészítettek ki.

Ebben a konfigurációban az olvasás 30769 MB/s volt, míg az írásnál 22945 MB/s-ot mutatott az AIDA 64 Extreme szoftver. A másolás 26933 MB/s-nál állt meg, a késleltetés pedig 75,3s volt. Azt tudni kell, hogy ez az MSI alaplap sajnos nem képes a maximumot kihozni a memóriákból, de pont ezért éri meg 3000MHz feletti megoldásokat nézni, hiszen így később is lesz még hozzáadott értéke a vásárlásnak.

Nálunk például már megvan a helyet az ASRock Z390-es megoldásában, mely nem csak az RGB-s fényeit tudja maximálisan kihasználni, hanem a 3200MHz-es sebességet is.

Összegzés

Összességében azt kell mondjuk, hogy a Patriot Viper széria az egyik legjobb választás a piacon. Mindent megtestesít, amit a jelenlegi generáció nyújtani tud, 40 000 Ft alatti árával pedig a legtöbb összeállításban találunk neki helyet, pláne úgy, hogy sok helyen 5év vagy élettartam garanciával árulják. Attól pedig nem kell tartani, hogy a DDR5 megjelenésekor már sehol sem lesznek ezek a modellek, hiszen hosszú évekig tervezhetünk egy ilyen gyors és jól felszerelt modullal, még akkor is, ha sokak szerint 2020-ban már felütheti a fejét az új generáció. Ha most beruháztok egy Patriot Viper DDR4-es csomagra, akkor 2025-ig egészen biztosan nem váltotok majd platformot, egyszerűen nem lesz miért.

9
Kiváló

Értékelés

A Patriot Viper DDR4-es megoldásai egyedi külsőt, gyönyörű fényeket és stabil teljesítményt kínálnak, ami köré bátran építhetjük a konfigunkat.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Scroll to top