PC

MSI Geforce GTX 760 GAMING ITX

Tesztlaborunkban az MSI egyetlen ITX méretű méregzsákja járt, a GTX 760 GAMING ITX.

Bevezetés:

Mini-ITX méretszabványt alkalmazó PC-k egyre inkább szaporodnak az utóbbi időkben, és ennek a trendnek próbál megfelelni a mostani tesztalanyunk. A legtöbb GTX760-as a 260-70mm körüli méretet karcolja vagy még ennél is nagyobbak, ezekkel a “behemótokkal” megy szembe ez a kicsike.

1
Megjelenés:

A videókártya a szokásosnak mondható “sárkányos” MSI Gaming jegyekkel díszített dobozban érkezett, a kicsomagolt videókártya ugyanezt a dizájnt volnultatja fel, piros-fekete színvilág és a sárkánymotívum. Mérete igen parányi, mindössze 170mm-ről beszélhetünk, ez pontosan megegyezik az ITX alaplapok hosszával. Tartozékokból csak a megszokottakat kapjuk: DVI-VGA átalakító, 6PIN-8PIN PCI-E tápcsatlakozó átalakító és a Driver CD. Csatlakozók terén nem szégyenkezhet. Egy Dual-link DVI-I, egy HDMI és két Mini-DisplayPort. Van itt még SLI híd csatlakozó is, amelynek segítségével akár 3 utas SLI rendszer építhető ki.

2
Teszt:

Beszerelés közben feltűnt, hogy milyen kis “husis” a tesztalanyunk. Tömege megegyezik a Twin-Frozr társával, ami 580g. Ezen látszik, hogy nem spórolhattak semmin, hogy ilyen kis méretben is hűvös maradhasson a maximum 170W-os TDP-vel rendelkező GK104 kódnevű Kepler GPU, ami 1152 CUDA magot tartalmaz. A GPU 1033MHz-es alap, és 1098MHz-es Boost órajelen ketyeg, ehhez társul még 2GB-nyi GDDR5-ös, 6008MHz-es effektív órajelen ketyegő memória, ami 256 bites buszon kapcsolódik a GPU-hoz. A tesztkonfig a következőképpen néz ki:

 • Alaplap: MSI B75I Gaming
 • CPU: Intel Core i7 4770K (alapórajelen)
 • VGA: MSI GTX 760 GAMING ITX
 • RAM: 2x4GB Corsair XMS DDR3 1333MHz CL9
 • Táp: Cooler Master B700
 • Ház: Cooler Master Elite 110

A teszt során a szintetikus teszteket igyekszünk kerülni, mivel ezek nem mérvadóak és nagyon erősen függnek az éppen használt konfigurációtól. Ezért a kártya fő felhasználási területére koncentráltunk, a játékokra. Az eredményeknél a 3 legkisebb és legnagyobb eredményt elvetettük és a többit megtartottuk. A játékokat 1920×1080-as képernyőfelbontásban futtattuk.
3
DIRT Showdown: Min. FPS: 55, Átlag FPS: 65, Max. FPS: 74
A DIRT 3-hoz képest az “Új” játékmotor inkább visszalépés mint előrelépés. Grafikailag nem feljődött semmit, nagyon rámentek a showelemekre és elrontották az egészet.

DIRT 3:
 Min. FPS: 67, Átlag FPS: 83, Max. FPS: 102
Jó kis rally modern stílussal ötvözve, nagyon jó engine dübörög a játék mögött, elviekben az AMD GPU-knak jobban fekszik a játékmotor, de ez a gyakorlatban nem kimutatható.

Sleeping Dogs:
 Min. FPS: 70, Átlag FPS: 111, Max. FPS: 124
A Sleeping Dogs a nagyfelbontású textúrákkal (is) kényezteti a játékost a megjelenítés nem okozott gondot a miniatűr GTX760-nak.

No More Room In Hell:
 Min. FPS: 120, Átlag FPS: 212, Max. FPS: 302
A jó öreg Source Engine nem éppen egy hardveréhes engine, de ha nem korlátozzuk az FPS-t akkor teljes mértékben ki is használja az adott hardverkörnyezetet.

Battlefield 4 Multiplayer:
 Min. FPS: 58, Átlag FPS: 77, Max. FPS: 91
Sokat nem fűznék hozzá, örökös vita, hogy BF3-4 multival nem jó tesztelgeni, de akkro muszáj. Mert ilyen is van.

Grand Theft Auto 4:
 Min. FPS: 35, Átlag FPS: 51, Max. FPS: 74
A GTA 4 híres a hardveréhes RAGE Engine nevezetű játékmotorról, én is egy kicsit RAGE-eltem amikor megtapasztaltam a “folyamatos” játékmenetet…

Látszik, hogy szépen teljesít a cucc, a kis méret igen megtévesztő lehet. 1080p-ben képes a legtöbb játék zökkenőmentes futtatására. Viszont az optimalizálatlan játékmotorokkal (pl. RAGE Engine) és a limitáló API-val nem lehet mit kezdeni. 
4Hűtés:

Ebben a méretben kérdéses a zajszint, ami meglepő módon ebben az esetben a halkat jelentette. A ventilátornak van egy kis motorzaja, de nagyon halknak mondanám a hűtést amit az MSI mérnökei alkalmaztak. Az alkalmazott ventilátor egyébként a “Radax Fan” névre hallgat és ez annyit tesz, hogy kombinálták a radiális és a normál ventilátor tulajdonságait, így egyszerre két irányban szellőztetve az alumínium hűtőtömböt. A hűtés hatékonyságának kiderítésére Furmark-ot vetettünk be. 15 perc Furmark hatására 81°C-is kúszott fel a hőmérő ami nem mondható magas hőmérsékletnek, ha a méretet is figyelembe vesszük. Játékok alatt 57°C környékén mozgott a maximum hőmérséklet.
5

Összegzés:

Az MSI mérnökeinek sikerült a nagyon kis méretet viszonlag nagy teljesítménnyel összeházasítani. Kellemes darab, főleg azoknak akik kis méretű játékra használható PC-t akarnak összedobni, a kis méretért nem kérnek nagy felárat a boltokban.

Pro:

 • Kis méret
 • Halk
 • Nulla felár a kis méretért cserébe
 • Hűvös működés

Kontra:

 • Nincs

Az MSI GTX 760 GAMING ITX videókártyát az MSI magyarországi képviselete biztosította.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top