PC

MSI GE70 – Kölyöksárkány

Bevezetés:

A notebook piacon egyre több játékosoknak szánt, nagyteljesítményű vas jelenik meg. Ez az alkatrészek zsugorodásának, az egyre csökkenő fogyasztásnak, valamint az ilyen termékek iránti egyre nagyobb igényre vezethető vissza. Most a tesztlaborban az MSI GE70-2OR típusú gamer notebook landolt, amely az MSI kínálatának második legkisebb tagja. A gamer notebook kategóriát a helyén kell kezelni. Sokak a “gamer notebook” szó hallatán egyből arra asszociálnak, hogy egy bitang erős valami ami simán kivált egy asztali konfigurációt. Nos ez pénz kérdése, mert igen vannak ilyen vasak, de nem 2,7kg és nem 39mm vastag a legvastagabb pontján. De most lássuk a tesztalanyunkat:

 

Megjelenés:

A belső burkolat szálcsiszolt alumínium borítást kapott, amit a gép oldalain körbefutó piros csík dob fel. A kijelző fedlapja fényes fekete műanyag burkolatot kapott, amit két piros csík dob fel pár “színváltós” csík társaságában. Megjelenése nem túl kirívó, de a notik tömegéből még így is könnyedés kitűnik. Maga a noti nem éppen kicsi, egészen pontosan 418×269.3x39mm-es méretekkel bír, ami az átlag gépek sorában elég nagynak számít, bár a gamer noti kategóriában megszokottnak mondhatóak ezek a dimenziók. A notit kinyitva szemünk elé tárul a méretes 17,3″-es kijelző a Steelseries billentyűzet és a méretes touchpad.
2

Kijelző:

Gamer notebookról révén szó IPS vagy hasonlóan nagy késleltetésű megoldás nem jöhetett szóba. Az egyetlen megoldás ami ebben a kategóriában szóba jöhetett az a TN panel. Ez a gépet nem grafikai munkákra szánja az MSI hanem játékra tehát a színhűség itt nem olyan létfontosságú mint a kis válaszidő. A kijelző Full HD felbontású LED-es háttérviágítású és matt felületű. Betekentési szögek a TN technológia miatt elég szűkösek. Szélesebb szögekből nézve bizonyos színek invertálódnak, úgyhogy ajánlott szemből nézni. Sötétben egy kis fénybeszűrődés volt megfigyelhető a kijelző szélén egy pontban. A háttérvilágítás szinte homogénnak mondható, nem fényesebb a kijelző szélén mint a közepén. A kijelzőt tartó zsanérok strapabírónak tűnnek, nagyon stabilan tartják a kijelzőt és olyan 160°-ban nyitható ki.

Billentyűzet:

A billentyűzetet a Steelseries készítette ehhez a notebookhoz, 103 gombos, kék színű, szabályozható fényerejű LED-es háttérvilágítást kapott. A világítás állíható, hogy a teljes billentyűzeten jelen legyen vagy csak a billentyűzet bal oldalán. Fényereje még sötétben sem zavaró, ugyanakkor nappali fényben elég gyengén látható. Lenyomása kicsit keményebb mint az átlag notiké. Érezni, hogy lenyomtuk az adot billentyűt, mert egy kis erő szükséges a lenyomásához.

Csatlakozók:

A bal oldalon találhatunk 2db USB 3.0-ás csatlakozót, egy HDMI kimenetet, egy analóg jack aljzat párost (fejhallgató, mikorofon, erről még ejtek néhány szót), valamint a töltőcsatlakozót. A jobb oldalon 2db USB 2.0-ás csatlakozót, egy VGA kimenetet, egy ethernet csatlakozót ami mögött egy Killer E2200-as vezérlő dolgozik a minél alacsonabb késleltetésért, valamint egy BD/DVD Combo meghajtó is fellelhető.

Multimédia:

A notebook része egy a Dynaudio által tervezett hangrendszer, ami 4 hangszórót (beépített mélynyomó nincs) vonultat fel. Hangzásra egész jó. Nem recseg, a frekvenciaátvitele elég széles skálán mozog, mélyhangokban viszont elég szegény. Nem tudom, hogy hogy, de nagyon jó térhangzást tudott megteremteni filmnézés közben (is). Egy komolyabb USB-s hangkártya vagy USB-s fejhallgató használata erősen ajánlott, mert az integrált audio elég vérszegény. Egy műveleti erősítő elhelyezése a nyákon szerintem nem okozott volna gondot a mérnököknek, és sokat dobott volna a felhasználói élményen. A beépített mikrofon nem túl acélos, egy kicsit halkabb beszélgetésre nem igazán alkalmas. Az érzékenységet feljebb véve, hogy a másik fél is hallja úgy már nagyon zajos lesz. A webkamera viszont jó. Nagyon sok beállítással rendelkezik, a fényerőtől kezdve a fehéregyensúlyon át a fényforrások villódzásának kiszűréséig minden van.

Üzemidő:

A cserélhető 6 cellás akku átlagos üzemidőt kínál. Internetezéssel, közepes fényerőn, “Takarékos üzemmódban” kb. 2 óra 30 perc érhető el. Teljes terhelés alatt maximális fényerőn 50 perces üzemidőt sikerült elérni.

 1

Erőviszonyok a motorháztető alatt:

A burkolatt alatt egy 4 magos Intel Core i7 4700MQ processzor dübörög egy Nvidia Geforce GTX765M (2GB GDDR5) és 8GB RAM társaságában. Találhatunk még 2db 64GB Sandisk U100-as SSD-t RAID0 módban és egy 1TB-os merevlemezt. így 128GB jut az OS-nek és a programoknak és 1TB tárhely az adatoknak. A rendszer felállása valami eszméletlen gyors. Bekapcsolást követő néhány másodpercen belül használatra kész a gép (Egy már “belakott” OS-ről beszélünk).
A processzor közel olyan erős mint asztali társai, a grafikus vezérlő a szűk keresztmetszet a jelen esetben.

//CPU táblázat

//GPU táblázat

Amint látható a Grafikus vezérlő nem túl acélos. Főleg a szűk memória sávszélesség fogja vissza. Ezt meg lehet érezni a legtöbb játékban is. Ha FullHD felbontáson nem is, de 720p-ben minden játék bőven játszható tempót fog produkálni. Lássunk néhány FPS értéket:

Thief – 1920×1080 – Medium preset – Min FPS: 40 Max FPS: 72

No More Room in Hell – 1920×1080 – Lehető legmagasabb grafikai beállítások – Min FPS:55 Max FPS: 127

Sleeping Dogs – 1920×1080 – Medium Preset – Min FPS: 42 Max FPS: 89

Battlefield 3 – 1920×1080 – Medium – Min FPS: 45 Max FPS: 92

Dota 2: 1920×1080 – High – Min FPS:42 Max FPS: 86

A részletességből minden esetben vissza kellett venni, ugyanis ha megpróbáltuk maximális grafikán futtatni a játékok többségét, akkor szörnyű diavetítés lett a vége a dolognak.

Ezek a hardverek relatív sok hőt generálnak amit egyetlen ventilátor próbál meg kordában tartani viszonlag csöndben. Kis terhelés mellett alig lehetett észrevenni a ventilátort, terhelésre viszont már megjött a hangja, de egyántalán nem vészes. Egy Core ix processzorhoz járó hűtőnél messze csendesebb. Van egy bizonyos Cooler Boost technológia amit mi magunk manuálisan akriválhatunk egy gombbal ami a billentyűzet felett helyezkedik el a billentyűzet háttérvilágítását kapcsoló gomb mellett. Ilyenkor maximális fordulatra kapcsol a hűtés és néhány fokkal alacsonyabb értéken tartja a komponenseket. Ilyenkor már elég hangosnak mondható notebookos viszonylatban, de fejhallgató használata mellett egyántalán nem lehet észrevenni. Ezzel meg lehet hosszabítani a noti élettartamát. Bővíthetőségről ejtenék egy-két szót, 2db mSATA SSD foglal helyet az alapalapon ezeket bármikor cserélhetjük nagyobb kapacitású/gyorsabb darabokra, 2 memóriamodult képes befogadni a gép gyomra abból 1 hely foglalt jelen esetben (8GB), még találhatunk egy 2,5″-es bővítőhelyet amiben egy 1TB-os HDD foglal helyet.

 

Személyes vélemény és összegzés:

Személy szerint én nem vagyok egy nagy notebook fan, ha tehetem akkor kerülöm a használatukat. Egyrészt én nem vagyok érintett abban, hogy magammal kell hordozzam a gépemet, másrészt az elérhető árú gépekbe nagyon harmatos hardver kerül. Ha szükségem lenne rá, akkor nyílván komolyabb összeget is hajlandó lennék áldozni egy notebookra. Nekem ez a noti nagyon tetszett, jól néz ki, hangszórója nagyon jó a többi notebook hangszóróhoz képest, kijelző lehetne jobb de szerencsére a jobbik TN panel került bevetésre és nem lett olyan rossza végeredmény. Billentyűzetet nagyon kellemes használni annak ellénére is, hogy “beleszerelmesedtem” a mechanikus billentyűzetekbe. Touchpadot az ágyban fekve használtam, nagyon kellemes, rengeteg gesztust támogat, nehéznek sem éreztem a gépet szóval még kényelmes is volt a használata. Összeségében nagyon összerakott gép, a konkurensek ennyi pénzért (~350 ezer HUF) inkább 15″-es notikat kínálnak ami nem túl előnyös egy gamer gép szempontjából, és még a gyengébb hardver is jellemző ebben az árkategóriában. Szerencsére az MSI termékpalettája lefedi a 300 és 700 ezer közötti kategóriát, így mindenki kiválaszthatja a magának legmegfelelőbb gépet. A “Kölyöksárkány” jelzőt azért kapta, mert nem az MSI csúcsgépéről beszélünk hanem egy alsóbb kategóriás megoldásról.

Tőlünk megkapta az Arany díjat, mert kiérdemelte a tulajdonságaival, amit kínál ezért az árért.

 

 

A gépet az MSI magyarországi képviseletétől kaptuk tesztre.

MSI logo

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top