Bemutató

FSP Windale 600: Hűtés FSP módra

A hazánkban is jó hírnévvel rendelkező FSP terjeszkedése megállíthatatlan. A Fortron Source Group ugyanis már nem csak tápegységekkel, hanem betört a gépházak, processzorhűtők és szünetmentes tápegységek piacára is. Jelenlegi tesztünkben egy matt fekete processzorhűtőről lesz szó, amely az FSP Windale 6 nevet kapta. Elöljáróban érdemes megemlíteni, hogy a hűtés két kék LED világítással rendelkező ventilátorral érkezik, így amennyiben valakinek ez nem teljesen felel meg, ha a hűtés tekintetében nem is, de ventilátor miatt érdemes lehet más alternatíva után is néznie. Amennyiben viszont nem zavaró a kék szín, akkor bemutatjuk, miért is jó az FSP hűtési megoldása.

A Windale 6 240W TDP hőelvezetésre lett tervezve, amely elegendőnek bizonyulhat a modern processzorok számára szükséges hőeltávolításhoz legyen szó alapjáratról, vagy akár enyhe túlhajtásról is. A tesztben a fókusz az FSP Windale 6 és a Zalman Cnps9x Optima összehasonlításán lesz. Két kifejezetten olcsó kategóriás hűtés, de vajon megéri a felárat az FSP modellje?

Csomagolás

Az FSP túlzottan nem komplikálta túl a doboztervezést, egy szürkés fekete dobozban érkezik a hűtő. A doboz eleje egy termékfotót ábrázol, míg a többi oldalon sematikus ábrát és leírásokat találhatunk. Egyszerű és praktikus, de nem kell semmi komolyra gondolni. Kibontást követően pedig egy habszivacs bélésben találhatjuk meg magát a hűtést, a ventilátort, illetve a szereléshez szükséges eszközöket, egy apró leírással, telepítési útmutatóval. 

A fekete torony

A Windale 6 különlegessége abban rejlik, hogy maga az alumínium hűtés matt fekete festést kapott, ezzel egy szinte minden rendszerbe illő, mondhatni lopakodó külsővel lett megáldva. Maga a hűtőborda kiterjedése igen nagyra sikerült, ugyanis 120 mm magas és 90 mm széles blokkrétegről (a hőcsövekkel és ventilátorral együtt 165mm és 110 mm)beszélhetünk. Ez a tömérdek vékony lemezekből álló radiátor a megfelelő légáramlásért felel, amelyben ezt leszámítva nagy szerepet játszanak a hővezető csövek is, amelyekből összesen 6 áll rendelkezésre egymás mellett, mondhatni U alakban ölelik körbe a bordát. A hűtőblokk érdekesége abban rejlik, hogy ugyan felülnézetből ugyan fekete a blokk, de ha az alsó részét nézzük meg, kiderül, hogy közvetlenül a réz hőcsövek érintkeznek a processzorral, semmilyen egyéb alsó alapblokk nem játszik szerepet. Ez ugyan kinézetre furcsa lehet, cserébe kellóképpen hatékony. A rézcsövek a hűtő többi területén hasonlóan a bordához, fekete festést kaptak, de ez nem különösebben befolyásolja a hűtési teljesítményt. A külső vonzerőjét viszont annál inkább növeli. 

A mellékelt ventilátor egy 600-1600 RPM-mel dolgozó, 120 mm-es, siklócsapágyas, halk működésű eszköz, amely gumírozott oldaltalpakkal rendelkezik, ezzel is csökkentve a forgásból adódó rezgés mértékét. A PWM ventilátor 12 volton működik, 60 CFM légáramlat biztosítására képes maximálisan 32 decibel zaj mellett. Egyéb érdekesség, hogy a lapát rész fehér színű, a vázból pedig kék színű LED-es megvilágítás színezi ezt be. Ez pedig pláne jó visszakanyarodási lehetőség a korábban említett Zalman hűtésre, amely maximális zajszintje mindösszesen 26 dBA, amely ugyan jóval alacsonyabbnak tűnhet, mint az FSP hűtéséé, de az két ventilátorral dolgozik, és az árkülönbség meg tudja magyarázni ezt a pár decibel eltérés.

A hűtés összesen 823 g-ot nyom, foglalatok tekintetében pedig kompatibilis az Intel LGA 775, 1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011 (+v3), 2066, illetve az AMD AM2(+), AM3(+), AM4,FM1 és FM2(+) foglalatokkal. 

Szerelési élmény

A Windale 6 felszerelése különös nehézséget nem okoz. A több foglalattal is kompatibilis hátlap felszerelését követően a kívánt foglalathoz szükséges csavarokkal kell az alaplaphoz fogatnunk a tartófelületet, amelyre platformtól függően lehet felhelyezni a tényleges tartószerkezetet. AMD esetében persze a gyári foglalatot szükséges eltávolítani. Miután az alappillérek felkerültek a tartólemezekkel egyetemben, jöhet a hűtőpaszta nyomása a processzorra, majd mehet rá a radiátor. Ha a radiátor fent van, a hűtőblokk felfogatása maradt hátra a tartólemezekhez, amelyet egy hidas rendszerrel oldott meg a gyártó. A hídlemez mindkét végét fel kell fogatnunk a már felhelyezett tartólemezekre, ha pedig ez megvan, a dolog nehezét elvégeztük. Szándékosan nem beszéltünk a ventilátor felfogatásáról még, ugyanis ez gumis fogatókkal történik kifejezetten egyszerűen, de csak is úgy érdemes ezt megtenni, ha már a RAM slotokba el lettek helyezve a gép működéséhez szükséges memóriamodulok, ugyanis igen kevés hely áll rendelkezésre a foglalatok fölött, utólagosan pedig nem lenne kellemes meglepetés, ha kiderülne, hogy túl nagy a memóriák hűtőbordája, így le kell szedni a ventilátort. Ha viszont minden megvan, és nem jelentett semmi sem különösebb problémát, akkor az alaplap mehet a gépházba a többi komponenssel együtt, és indulhat a tesztelés.

Tesztkonfiguráció• MSI X99 Raider• Intel Core i7 5820K • Zotac GTX 980 Ti AMP! 6G GDDR5• Patriot Viper 16GB RGB DDR4 Ram 3000 Mhz• Zalman k1 ház• Cooler Master V850• AMD 240GB SSD SATA III• Kingston 240GB eDrive SLC SSD• HDD 1TB

Az Intel Core i7 5820K nem arról volt híres, hogy egy hűvös processzor lenne, pláne a magas 140W-os TDP-nek köszönhetően. És kanyarodjunk is vissza a Zalman Cnps9x Optimára. A Windale 6-ot a már említett Zalman hűtővel vetettük össze. Az OC a jelenlegi csupán 4 GHz-re lett, amely már így is a Zalman hűtés limitjét közelítette. A Tesztelés folyamán a magyar fejlesztésű AIDA64 terhelőfelületét használtuk processzor és FPU terhelés üzemmódban. A külön FPU terhelés azért jó, mert nagyobb hőmérsékletet generál, mint a kombinált művelet végrehajtás, ugyanis ebben az esetben csak is nagy számítási kapacitást igénylő Floating Point Unit terhelés aktív.

A hőmérséklet 3,6 GHz-en még túlzottan nem mutatott nagy eltérést, de de 4 GHz-en már akadt különbség. Az Windale 6 a processzoron persze kicsit jobban érezte magát, mint a Zalman Optima hűtése. Zajszint tekintetében mindkét hűtés meglepően alacsony zajszinttel dolgozott. Ugyan a 32 decibel papíron magasabb, mint a 26, de ehhez hozzátevődik a ventilátor rezgése is, amely növelte a Zalman hangját. Üresjáratban, 25%-os PWM esetén megegyező 34 decibellel működnek, 50% PWM esetén szintén 36 decibel mindkét hűtésnél, 100% PWM esetén pedig 40 decibellel dolgoztak a hűtések, amely azonos zajszinten de jobb hűtési teljesítménnyel a Windale malmára hajtotta a vizet.

Összegzés

A Windale 6 megmutatta azt, hogy a kicsit drágább ár jobb hűtést és ugyan olyan halk működést eredményez, mint az olcsóbb hűtés, így kifejezetten remek ár-érték arányt adva a termék számára. A fekete külső mellett mindössze a ventilátorból adódó RAM problémák és a világítás jelenthet negatívumot. Ezeket leszámítva viszont egy kiváló hűtési rendszerről beszélhetünk, amely ajánlott lehet szinte bármilyen felhasználó számára, ha hűvös és halk rendszert szeretne.

Ad
Scroll to top