PC

Cooler Master Silencio 452 – Csendre vágyók kuckója?

Mit rejt a doboz?

A hatalmas dobozban, amiben a gépház érkezett, maga a ház, egy rakás csavar (becsomagolva J ) és némi kábelkötegelő volt egy gyors összeszerelési útmutató társaságában.

Külsőségek:

Első ránézésre semmi érdekeset nem vél felfedezni a gyanútlan szemlélő, egyszerű minimalista formavilág, nincs oldallap, amin betekinthetnénk, mindössze a hátsó nyílásokon kukucskálhatunk be az igen méretes, 190 x 449 x 497mm-es méretekkel és 6,14kg-os súllyal büszkélkedhető házba. A gépház tetejének elülső részén találhatjuk a fejhallgató és mikrofon csatlakozókat, 2db USB 3.0-ás és 1db USB 2.0-ás portot egy SD kártyaolvasó (Class 10) társaságában. A kuckó elején semmi egyéb nem található, mint az ajtó, ami mögött rejtőzik

két 5,25”-es bővítő hely, a kivehető porszűrő, bekapcsoló gomb (kék LED-es), valamint egy reset gomb, egy HDD visszajelző LED társaságában. Hátul egy 12cm-es ventilátorhely és 7 darab PCI bővítő hely fogad minket. Feltűnhet még – így kívülről – az alul kialakított hely a tápegység számára. A ház alján egy porszűrőt találhatunk, ami a tápegységet hivatott megkímélni a felesleges portól, valamit négy darab műanyag talpat, amin az egész szerkezet áll.

Cooler Master SIL-452-KKN1

Belső tér:

Az oldallapok levétele után, amik amúgy 2mm-nyi polifoam-mal vannak bevonva a kiszűrődő zajok csillapítása végett, elénk tárul a hatalmas belső tér. Alul a táp helyét, és egy 2,5”-es bővítő helyet találunk. A gépház elejében bújik meg a 2db 140/120mm-es ventilátorhely, a kivehető kétrészes HDD tartó (4db 3,5”-es + 2db 3,5”-es és 1db 2,5”-es bővítő hely). A felső részt kivéve 386mm-nyi hely áll rendelkezésre a VGA számára, amúgy „csak” 282mm. HDD kerettel is befér a korábban tesztelt MSI GTX980 GAMING 4G. A ház maximum ATX méretű alaplapokkal birkózik meg, tápegységből szinte bármekkorát képes elnyelni, viszont túl hosszú tápegység alkalmazásánál le kell mondanunk a ház aljában lévő 2,5”-es bővítő helyről. Kábelmenedzsment is megoldott (erről lesz még szó a továbbiakban), 3db kábelelvezető nyílás áll rendelkezésünkre.

Cooler Master SIL-452-KKN1

A konfiguráció beépítése közbeni tapasztalatok:

Az alaplap beépítése nem jelentett gondot. A tápegység és simán bement a helyére, bár a kábeleket már nem volt olyan könnyű elvezetni, mivel nincs elég hely, hogy az egybe harisnyázott 20+4-eres kábelt elhúzzuk az alaplaptálca mögött. Továbbá nincs felül kivágás a CPU 4(+4) eres kábelének, ez akkor lehet probléma, ha egybe van harisnyázva a kábel, vagy túl rövid ahhoz, hogy a felső kábelátvezetőn keresztül elvezessük a csatlakozóig. Ezek elég bosszantó dolgok. A kábelek nyoma meglátszik a szivacsban, amivel mindkét oldallap be van fedve a belső oldalon. Orvosolhatjuk a problémát azzal, ha megbontjuk a harisnyát, vagy szálanként beharisnyázzuk a kábeleket. Nem moduláris kábelezés esetén a ház aljában, vagy a kivehető HDD tartó alsó részében „rejthetjük” el a felesleges kábeleket. Merevlemez beépítését csavarmentes rögzítés teszi kényelmesebbé. Ugyanez vonatkozik az 5,25”-es bővítőhelyekre is.

Cooler Master SIL-452-KKN1

Videókártya beépítésénél nem ütköztem semmilyen akadályba. Mindössze egy apró érdekességet véltem felfedezni: A PCI slotokat takaró lemezek nem csavaros rögzítésűek, hanem kitörhetőek.

Ilyesmivel az olcsóbb gépházaknál lehet találkozni. A gép működését nem befolyásolja, csak az esztétikára van némi hatással.

Már csak a ventilátorok maradtak, amiket be kell szerelni (előre beépítve van egy elől és egy hátul 120-120mm). Hátulra (120mm-es ventilátor vagy radiátor) négy csavarral, előre pedig a házhoz mellékelt négy hosszú csavarral rögzíthetjük a házhoz a maximum 140mm-es ventillátorokat vagy a 280mm-es radiátort.

Teszkonfiguráció:

 • Intel Core i5 4590– Intel stock cooler
 • Kingston HyperX Fury Blue 2x4GB 1600MHz CL10
 • MSI GTX980 GAMING 4G
 • Xilence Performance A Series 730W
 • Kingston V300 60GB
 • WD My Passport 500GB (kiszedve a házából és 2,5”-es helyre beépítve)

Használat közbeni tapasztalatok:

A Silencio 452 ugye egy csendes működést elősegítő ház. Hogy ezt a feladatot mennyire sikerült teljesítenie, az az alábbi sorokból kiderül:

Az eddig használt gépházak közül talán ez a legcsendesebb. Vibrációnak nyoma sincs, ami esetleg zavaró lehet. Szellőzése nagyon jónak mondható. Az bizonyítja az utóbbi állításomat, hogy kicsit intenzívebb, mondhatni hardverigényes multitasking (interneten zenehallgatás, Word, Skype, Visual Studio) közben a házat szellőztető ventilátorokra nem is volt szükség. Az alaplap lekapcsolta őket. Hőmérsékletek nincsenek elszállva:

Üresjárás (zömmel álló házhűtők, CPU hűtő 1250RPM-en):

 • CPU: 31°C
 • Chipkészlet: 30°C
 • GPU: 30°C

Enyhe terhelés (Youtube 4K ~60% CPU terhelés, zömmel álló házhűtők, CPU hűtő 1250RPM-en):

 • CPU: 44°C
 • Chipkészlet: 32°C

Maximális terhelés:(Prime95 Small FFT, Furmark 1080p preset, házhűtők 1000RPM-en, CPU hűtő 1800RPM-en, GPU hűtő fix 40%-on mindkét ventilátorra, 30 perc):

 • CPU: 61°C
 • Chipkészlet: 34°C
 • GPU: 68°C

Az adatokbók jól kivehető, hogy annak ellenére, hogy a procin is egy „gyári” hűtő dolgozott túlzottan nem forralta fel a kedélyeket 30 percnyi „izzítás” sem. Eközben zajszint nem is létezett, mindössze az Intel hűtő zaja volt hallható. Egy combosabb CPU hűtő (max. 158mm magas) alkalmazása mellett már gyakorlatilag majdnem néma rendszer építhető, némi túlzással persze. Valószínűleg 6db merevlemezzel, 2-3kártyás SLI/CF és valami kazán Extreme Edition Core i7 mellett más lenne a helyzet, de ezek az értékek bőven megállják a helyüket figyelembe véve azt, hogy a rendszer közel némán működött, nem éppen optimális feltételek mellett. Az előlapon található a bekapcsológomb, ami kapott egy kék LED-et, hogy tudja jelezni, hogy „itt vagyok fiúk, ragyogok!”, ennek a fénye egy kicsit soknak bizonyul éjszakára magára hagyva a gépeünket, ezért javasolt egy 350Ohm-os ellenállás bekötése párhuzamosan a LED-del (feltételezvén, hogy áramgenerátoros táplálást kap a LED).

Összegzés:

Nagyon szuper kuckó, csendes, jól néz ki, porszűrőkért és a hangelnyelő habért plusz pont, hatalmas piros pont a masszív szerkezetért, a bővíthetőségért. Viszont egy kis keserű szájízt adnak a dolgoknak: Macerás kábelmenedzsment és a ropi PCI slot takarólemezek.

Pro:

 • Dizájn
 • Szellőzés
 • Zajszint
 • Bővíthetőség
 • Általános szerelhetőség (HDD, Alaplap, VGA, Táp)
 • Porszűrők
 • Masszív szerkezet

Kontra:

 • Átgondolatlan kábelmenedzsment
 • Itt-ott apró „olcsóságok”

Jó és rossz tulajdonságokat figyelembe véve, odaítélek neki egy Ezüst értékelést.
Jó, sőt nagyon is jó, de az a kábelmenedzsmenttel kapcsolatos probléma elrontja az összképet.

hunitezust1v0

A Cooler Master Silencio 452-őt a Cooler Master magyarországi képviseletétől kaptuk tesztre.

Köszönjük!

Coolermaster-logo

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top