PC

Cooler Master Quick Fire XTi teszt

A Cooler Master itthon is rendkívül népszerű márka, kínálatukban pedig nem csak házak, tápok és ventilátorok kaptak helyet, hanem külön részleget alakítottak ki a játékosok igényeinek kielégítésére és évről-évre egyre több perifériával jelentkeznek. Tavaly nagyjából iskolakezdésre futott be a Cooler Master Quick Fire XTi, mely névről más ismerős lehet, hiszen a gyártó mechanikus billentyűzeteinek egy része a Quick Fire családban kapott eddig is helyet.

Egy billentyűzetnek nem szeretnénk nagy és fölösleges körítést írni, így rögtön térjünk is a tárgyra. Kezdjünk a legfontosabb adattal, mégpedig azzal, hogy egy mechanikus billentyűzettel van dolgunk, mely több szempontból is meghatározó. Egyfelől a mechanikus billentyűzetek egyre népszerűbbek még akkor is, ha az árazásuk jóval meghaladja a hagyományos darabokét, másfelől pedig minőségben is a piac élenjárói. Így már érthető lehet a bruttó 49 900 Ft-os hazai ajánlott fogyasztói ár, mely azonban még így is magasnak számít a mezőnyben.

Cooler Master Quick Fire XTiA Quick Fire XTi azonban nem egy hétköznapi gamer billentyűzet, mely a külsejéből is látszik. Letisztult formavilága nem csak a játékosok asztalán mutat jól, hanem egy általános otthoni környezetbe és az irodai világba is tökéletesen passzol. Nincs tehát vad formatervezés, óriási világító gyártói logó és az extra funkcionalitás is csendben bújik meg a gombok között. A valamivel több mint 1kg súlyú billentyűzet csak fekete színben érhető el és ez azt jelenti, hogy tényleg minden fekete. A kiosztása természetesen teljes, magyar ékezetes betűkkel azonban nem kerül forgalomba, de ez egy érthető döntés, hiszen itthon még nem olyan elterjedtek a mechanikus billentyűzetek és a vásárlói hajlandóság is kisebb. Felülről tehát semmi extra, egy masszív és letisztult gépezetet kapunk, a billentyűzet alján megtaláljuk a Cooler Master logóját, a két kitámasztót és a négy sarokba elhelyezet, stabilitást segítő gumírozott részt. Megfordítva a terméket még érdekesek lehetnek a “csatornák”, melyeket az aranyozott és megerősített kábelnek terveztek a mérnökök. A kábelt ugyansi bármikor kihúzhatjuk, így biztonságosabban szállítható és praktikusabban tárolható a tesztalanyunk, a csatornáknak köszönhetően pedig választhatnuk, hogy oldalt vagy egyenesen hátul szeretnénk kivezetni a kábelt.

Cooler Master Quick Fire XTi 1
A külső után térjünk át a mechanikus billentyűzetek meghatározó pontjához, a kapcsolókhoz. A vállalat remek kapcsolatot ápol a mechanikus kapcsolók kirányának is nevezett német Cherry-vel, így ezúttal is az ő kapcsolóik szerepelnek a kínálatban. Papíron Cherry MX Blue, Brown vagy Red kapcsolókkal szerelt modellek vannak forgalomban, nálunk pedig egy Cherry MX Brown kapcsolós modell járt. Ez a kapcsoló egyfajta átmenetet képez a zajos gamer és a szofisztikált “irodai” kapcsolók között, így nem kell akkora “zajra” számítani, mint sok más billentyűzetnél, de azért érződik a mechanika és a minőség. A gombok kapcsán már említettük, hogy akadnak extrák, de nem hivalkodóan. A F1-F12 gombok mindegyike rendelkezik másodlagos funkcióaval, továbbá kapunk négy profil gombot és a legtöbb billentyűzeten megtalálható médiagombok sem hiányoznak. A macro lehetőségek mellett kikapcsolhatjuk a Windows gombot és személyre szabhatjuk a billentyűzet háttérvilágítását. A beépített memóriának köszönhetően a profilok a billentyűzetben kerülnek eltárolásra, így nincs szükség gépre telepített szoftverre, bárhová megyünk, a csatlakoztatás után a saját billentyűzetünk vár minket.

Cooler Master Quick Fire XTi 3A világítás megér néhány külön sort, hiszen nem egy mindennapi megoldásról van szó. Eleinte a háttérvilágítás a legtöbb billentyűzetnél piros vagy kék volt és maximum a fényerőt lehetett állítani, manapság azonban az RGB őrület tarolja le a piacot. Az RGB LED-ek lehetővé teszik, hogy a felhasználó teljes mértékben a saját ízlésére szabja a háttérvilágítást, így nagyon hamar népszerűvé is vált. A Quick Fire XTi egy köztesebb megoldással rendelkezik, hiszen választhatunk három nagyobb opció áll a tulajdonosok rendelkezésére. Egyfelől teljesen kék és teljesen piros billentyűzetet is kaphatunk, a harmadik, egyben legérdekesebb opció pedig ezek keveréke. Az F1 és F2 gombokkal ugyanis beállíthatjuk, hogy mennyire domináljon a kék vagy a piros szín, így egészen érdekes árnyalatokba is elmehetünk. Mindehhez remek effektek társulnak, így nagyjából 80-90%-ban sikerült kárpótolniuk az RGB hiányát. A színátmenetes megoldással eszméletlenül jól néz ki a billentyűzet, ha természetesen még rengeteg opció áll rendelkezésünkre, nem beszélve a Snake módról.

Cooler Master Quick Fire XTi 4
Összességében tehát egy remek mechnanikus billentyűzettel van dolgunk, mely hosszú évekig képes kiszolgálni a játékosokat, ugyanakkor nem tökéletes. A külső mindig egyéni megítélés kérdése, nekünk nagyon tetszett ez a letisztult forma, ám az RGB hiányán nehezen léphetünk túl, hiszen 50 000 Ft környékén már teljes szabadságot várnánk el, illetve egy szoftveres konfigurátor a kezdő és a kényelmes felhasználóknak is sokat segíthetne. A CES 2016 alkalmával bemutatott következő generáció már RGB-vel érkezik és még néhány újdonság is társul mellé, így alig várjuk, hogy a kezünk között bizonyítson.

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top