Bemutató Gaming Top

ASUS ROG Strix Scar III: A legjobb gamer laptop 2019-ben?

A valóban erős gamer laptopok néhány éve még vaskos, zúgós és gyorsan melegedő szörnyetegek voltak, az ASUS ROG Strix Scar III-ra nézve pedig ezt el sem hinnénk, hiszen a tajvani óriásnak sikerült pár év alatt látványos előrelépést elérni több területen is, melynek tesztalanyunk az egyik gyümölcse.

A ROG Scar széria már harmadik generációjához érkezett és volt szerencsénk kipróbálni az egyik legerősebb változatot, mely már a bemutató után magával ragadta a laptop gamerek közösségét, hiszen papíron és a képek alapján minden adott volt ahhoz, hogy egy kiváló csomagot kapjunk a felsőkategóriás gamer laptopok piacára.

Külső

A gamer gépek kapcsán különösen fontos a külsőről beszélni, mely szerencsére a Scar III esetében nem csak abban merül ki, hogy milyen extra dizájn elemeket pakolt rá az ASUS. Nyilvánvalóan a legnagyobb extra a külsőt illetően a gép alján végigfutó RGB LED csík, mely iszonyatosan jól néz ki és természetesen személyre is szabható, hiszen Aura Sync támogatást kapott, vagyis az összes ASUS kiegészítőnkkel összehangolható. Az extra világítás egyébként este néz ki igazán jól, funkciója igazából nincs azon kívül hogy jól néz ki és este is megtaláljuk a gépet, de összességében örülhetünk ennek a fejlesztésnek.

Ha már az RGB-nél tartunk, akkor fontos megemlíteni a fedlapon található ROG logót, mely nem túl hivalkodó, de mégis jelzi, hogy egy gamer gépről van szó. Természetesen a tesztmodellnél a billentyűzet is személyre szabható RGB világítást kapott, mely a felsőkategóriában már elvárt tulajdonság.

A világításon kívül egyébként viszonylag letiszult gépről van szó, mely sokak számára még vonzóbbá teheti, hiszen 20-25 éves kor felett már nem igazán szeretnénk karácsonyfadíszként világító, extrém külsővel rendelkező laptoppal mutatkozni. Ez az irány a vállalat más gépeinél is jól látszik, például a Zephyrus családnál, így számíthatunk arra, hogy a jövőben erre felé megy el az ASUS gamer palettája. Ez főként annak is köszönhető, hogy a gamer gépek erejét és hordozhatóságát most már a kreatív szakmákban dolgozók is ki tudják használni, ők pedig még az RGB világítást sem igazán igénylik, de mivel az kikapcsolható, ezért így két irányt is le tudnak vele fedni.

A G531 család egyébként 17 hüvelykes tagokat is tartalmaz a népszerűbb, 15,6 hüvelykes modellek mellett. Nálunk a kisebb modell járt és itthon, valamint világszinten is ez a kelendőbb a hordozhatóság és a multifunkcionalitás végett. Súlyra egyébként 2,5kg környékén van a gép, vagyis nem könnyű, de még nem is vészes, hiszen ha megnézzük, akkor a ZenBook Pro Duo is ebbe a kategóriába esik és erőben is hasonló partiban vannak.

Az jól látszik, hogy valóban figyeltek a gamerek igényeire akkor, amikor a csatlakozásokat és azok helyét megtervezték. Elől nincsen semmi, jobb oldalt pedig csak a KeyStone NFC kulcs kapott helyet. Ebből adódik, hogy a bal oldal a hangsúlyos, de a gép hátulját is kihasználták a tervezők. Balkéz felül találjuk a 3db USB 3.1 Type-A csatlakozást és a mikrofon-fejhallgató kombót. Azok a csatlakozók, amelyeket akkor használunk, ha huzamosabb ideig egy helyben maradunk, esetleg “asztali” gépként használnák a laptopot, a gép hátuljára kerültek és ez egy nagyon jó gondolat. Itt találjuk a tápcsatlakozást, vezetékes internetelérést, a HDMI kimenetet és az USB-C csatlakozót is, mely azért került a HDMI mellé, mert szintén támogatja a képátvitelt, így aki nem csak játékra veszi, hanem kreatívabb feladatokra is, az ki tudja használni az univerzális csatlakozás minden előnyét.

Hardver

A G531 és G731 egy különleges széria és jól oda kell figyelni, hogy melyik modellt válasszuk. A Scar III változatok képviselik az ASUS ROG széria felsőkategóriáját 2019-ben, hiszen 240Hz-es kijelzőt és akár RTX 2070-es grafikus kártyát kínálnak, míg a sima G531-ek a jó ár/érték arányukkal hódítanának és a hazai piacot elnézve pont ilyen gépekre lenne nagy szükségük a felhasználóknak.

Nálunk ettől függetlenül most az ASUS ROG Strix Scar III járt, hiszen kíváncsiak voltunk, hogy ez előző generációhoz képest hogyan tud érdemben előrelépni a vállalat, illetve egyáltalán mit tud 2019 nyújtani a laptop gamerek számára. Nálunk az abszolút csúcsmodell járt, amiben a 32GB RAM mellett egy Intel Core i9 9880HK processzor, 32GB RAM és egy 8GB-os NVIDIA GeForce RTX 2070 kapott helyet. Ez egy egészen brutális hardvercsomag, ami asztali formában is hosszú évekig kitűnő játékélménnyel kecsegtet. Szerencsére a laptopoknál is több évvel tervezhetünk, a legújabb játékokat vélhetően 2-3 évig biztosan stabil 60fps környékén viszi majd magas grafikai részletességgel, összességében pedig legalább egy ötéves ciklussal számolhatunk egy ilyen csomag esetében, ami több mint jó, hiszen ha ilyen ütemben fejlődik ez a szegmens, akkor öt év múlva úgyis váltani szeretnénk majd valami egészen új, innvatív ASUS gamer gépre.

Nyilvánvalóan nem muszáj mindig mindent a maximum beállításokon futtatni, az erős hardvernek hála pedig a 240Hz-es képfrissítéssel rendelkező kijelző is könnyen kihasználható több játék esetében is. A kijelzőről külön még értekezünk, alább azonban jöjjön néhány eredmény a népszerűbb játékokhoz.

Kijelző

Ahogy már említettük az ASUS ROG Strix Scar III 15,6 hüvelykes kijelzővel és oldalt meglehetősen vékony kávákkal érkezett. A nem Scar változat (sima G531) 120Hz-es kijelzőjét a csúcsmodellnél sikerült megkétszerezni, vagyis itt már 240Hz-es képfrissítésről és 3ms-os válaszidőről beszélhetünk. Ezt az asztali gamer monitorok többsége is megirigyelné, nemhogy a néhány éves gamer laptopok. A Scar III tervezésekor főként az FPS/TPS játékosok voltak előnyben részesítve, ebben a szegmensben pedig a kompetitív játékok nagyon népszerűek. A 240Hz-es képfrissítést kihasználhatjuk például a Counter-Strike: Global Offensive-nél, de akár a PUBG-ből is kisajtolhatunk stabil 144 fps-t és még sok más egyéb népszerű eSport címnél is 120, illetve 144 fps fölé mehetünk, ahol pedig érvényesülni tud a 240HZ a korábbi panelekhez képest, melyeknek 144Hz volt a határuk.

Ad
Scroll to top