Bemutató Top

AOC Agon AG251FZ Teszt

Ismét egy gamer monitort teszteltünk az AOC műhelyéből, mely egy vérbeli eSport monitor, méghozzá a határfeszegetős fajtákból. Az AOC Agon AG251FZ járt ugyanis nálunk, ami nem csak külsőre, hanem a specifikációkat elnézve is kiváló választás lehet a kompetitív játékok kedvelőinek.

Külső

A játékosokat általában a piros-fekete színkombinációval kápráztatják el a gyártók és ez az AOC esetében sincs másképpen, ugyanakkor szemből nézve akár irodai monitornak is kiváló lehet a tesztalanyunk. Az alsó részt ugyanis a fémből készült, rendkívül stabil talpazat uralja, mely egyben lehetővé teszi a monitor magasságának és dőlésszögének állítását is, így mindenki az asztala vagy széke magasságához lőheti be a képet, mely hosszú távon segít a helyes testtartásban és a hosszú órákon át tartó küzdelmekben is biztosítja a kényelmet. Gamer monitoroknál nem annyira szokás, de akár 90 fokban is el lehet fordítani a képernyőt, de a VESA szabvány támogatásának hála falra is szerelhetjük, ha úgy kényelmesebb.

A négy oldalt szemmel jól látható fekete kávákat kapunk, de egyáltalán nem vészes a vastagságuk. Ahogy azt már korábbi AOC monitoroknál is láthattuk, az alsó káván jobb oldalt kaptak helyet vezérlők és a LED indikátor, középen pedig egy vörös Agon felirat díszeleg. A monitor hátulja kapta meg a “gameresebb” fekete-piros színezést, de még így is visszafogottnak mondható és szintén hátulról tudjuk kihajtani a rendkívül praktikus headset tartót is, mely sokaknak jelent majd megváltást, hiszen ha nem használjuk, akkor nem kell az asztalon tárolni és a kábelt végighúzni mindenen.

Kijelző

Egy 25 hüvelykes, Full HD felbontású TN-LCD panelről beszélünk, vagyis a színek kapcsán ne várjunk csodát. Cserébe villámgyors válaszidővel és képfrissítéssel van dolgunk és megnézzük azt, hogy egyértelműen eSport-ra készült, akkor nem fogunk csalódni a specifikációkat böngészve. Az 1ms-os válaszidő már régóta a játékosok elvárásai közé tartozik, csakúgy, mint a villámgyors képfrissítés. Ez általában 144Hz szokott lenni a legtöbb monitornál, az AOC Agon251FZ azonban 240Hz-re is képes.

Persze a sima 60/75Hz-es és a 144Hz-es monitorok között szemmel láthatóbb a különbség, de azért 144Hz után is némileg érezhető volt a javulás 240Hz-en. Az biztos, hogy ettől senki sem válik klasszisokkal jobb játékossá, de a folyamatosabb kép és az ellenfél gyorsabb megtalálása bizony komoly segítség lehet. Ha valaki azt hiszi, hogy ettől válik profi játékossá, akkor fölösleges is beruháznia erre a modellre vagy akár bármelyik másik gamer monitorra.

Persze a megfelelően magas képfrissítés akkor az igazi, ha ehhez kellően magas fps szám is társul, alatta előfordulhat némi képelcsúszás. Ezt hivatott javítani a monitor esetében még AMD FreeSync technológiának nevezett fejlesztés, melyre mostanság már csak adaptív szinkronizációként hivatkozhatunk, hiszen a frissebb NVIDIA grafikus kártyák is támogatják, ezáltal pedig csak még jobb ajánlattá vált ez a modell, hiszen a G-Sync-es megoldásoknál jóval olcsóbb.

A képernyő alatt számos fizikai gombot találunk, mellyel a menüben navigálhatunk és állítgathatjuk az opciókat. A menü tipikusan AOC-s, szerintünk ezen a téren még bőven lenne hova fejlődnie a vállalatnak, de igazából a legtöbben maximum az első használatkor állítgatják kedvük szerint a monitorokat, utána már csak ki és bekapcsolják őket. Persze kapunk néhány gamer funkciót, mint például a Shadow Control, mely lehetővé teszi, hogy sötétebb helyeken is jobban lássunk, de sokan nem fognak ezekkel élni.

Csatlakozások

A csatlakozások terén nagyon jól el vagyunk látva, de ez egy ilyen monitor esetében szinte elvárás is, hiszen a gamer PC mellett bizony konzolhoz is használhatjuk vagy akár a több képernyős konfiguráció része is lehet. A két HDMI mellett DisplayPort, DVI és VGA csatlakozás is került a monitorra. Megemlítendő még az analóg audio ki és bemenet, illetve az USB 3.0 HUB, mely gyors csatlakozást tesz lehetővé például a vezeték nélküli perifériák vevőinek vagy éppen a pendrive-oknak. Itt említenénk még meg az AOC megoldásoknál már látott extra vezérlőt, melyet dedikált USB csatlakozással kapcsolhatunk a monitorhoz. Ennek továbbra sem látjuk sok értelmét, de azért ez is elfért a csomagban.

Összegzés

Az AOC Agon AG251FZ jelenleg itthon 110 000 Ft környékén vásárolható meg 3 év garanciával. A legolcsóbb 240Hz-es monitorokat az Acer kínálja 85-100 ezer Ft közötti áron, de azok nem rendelkeznek ilyen minőséggel az anyaghasználat terén és megkockáztatnánk, hogy a panel minősége sem az igazi, illetve a kiváló csatlakozások és a praktikus extrák is az AOC modellje mellett szólnak. A többi rivális nagyjából vele egy árban indul, innentől kezdve már csak a márkahűség vagy éppen az akciók dönthetnek.

Az biztos, hogy ezzel a kiváló talppal, a minőségi anyaghasználattal és a kellemes extrákkal az AOC Agon AG251FZ jelenleg az egyik legjobb ár/érték arányú 240Hz-es monitor a piacon. Csalódni egy vásárló sem fog és mivel még a 4K-s, IPS paneles gamer megoldások brutálisan drágák, ezért a drasztikusabb árcsökkenésig, vagyis 2-3 évig biztosan kiváló társ lesz a játékokban.

Ad
Scroll to top