Bemutató Top

AOC 24G2U: Új mérce a belépőknél

A gamer jelző mellett mostanság az eSport a következő nagy címke, amit sok-sok termékre rá tudnak aggatni a gyártók, miközben az nem teljesen fedi az igazságot. Szerencsére a legtöbb hardver és periféria esetében konkrét adatok alapján értékelhetjük a termékeket és dönthetjük el, hogy az valóban megfelel e a casual vagy éppen az eSport játékosok számára. Ez a monitorok kapcsán is így van, az AOC pedig egy olyan modellt villantott, amelynek egyáltalán nincs félnivalója.

Nemrég egy viszonylag hosszabb időszakban volt szerencsénk kipróbálni az AOC 24G2U monitort, mely a gyártó új belépőszintű ajánlatának is tekinthető. A belépőszintet emlegetve sokan gondolhatják, hogy akkor itt bizony kőkemény kompromisszumokat kell kötni és összességében valamilyen régi technológiából és kínai műanyagból összetákolt valamit akar eladni nekik a gyártó, de szerencsére erről jelen esetben szó sincs.

Mi eddig nem igazán csalódtunk az AOC gamer megoldásaiban, a AOC G2590PX G2 Signature Edition például a mai napig az egyik nagy kedvencünk, hiszen igazi különlegesség a piacon. Az egyből feltűnhet, hogy mostani tesztalanyunk nevében is szerepel a G2 összetétel, de jelen esetben nem egy Signature változatról van szó, vagyis a különleges elemekről le kell mondanunk. A vállalat egyébként nemrég újította meg az együttműködést a neves eSport szervezettel, így a jövőben akár még a belépőszinten is érkezhetnek különlegesebb változatok.

Külső

A szokásosnál talán hosszabb bevezetés után fussuk át a külsőt, ami a játékosok számára sok periféria esetében legalább olyan fontos, mint a specifikáció. Az olcsóbb modelleknél sokszor itt a leglátványosabb a spórolás. Sokszor béna talpszerkezeteket, olcsó műanyagokat és vastag kávákat kínálnak a legolcsóbb modellek. Nos, erre az AOC 24G2U egyenest rácáfol, hiszen a dobozból való kivétel után nagyjából 2-3 perccel már összekötve, az asztalon állt a monitor.

A három ágból álló, meglehetősen egyszerű talp nem foglal sok helyet az asztalon, nem túl nagy és mégis teljesen mértékben stabillá teszi a monitort. A gamerséget természetesen itt is fekete-vörös színpárral próbálta meg hangsúlyozni a gyártó, ami egyébként jól is áll neki, más párosítást nehezen is képzelnénk el. Természetesen akinek nincs szüksége talpra, az használhatja a 100×100-as VESA-kompatibilis kialakítást is. Az első pozitív csalódás akkor ért minket, amikor megpróbáltuk megfelelő magasságra és irányra beállítani a monitort. A képernyő új suhant a talpon, mint kés a vajban, a magasság könnyen és gyorsan állítható és a dőlésszöget is mi szabhatjuk meg, sőt még portré módban is használható a monitor.

A külső kapcsán még a kávákról ejtenénk pár szót. Három oldalt meglehetősen minimális kávát pakoltak a képernyő köré, csak az alsó rész mondható vastagnak, de ez még a jóval drágább modellekre is igaz. Ezen a vastagabb részen kapott egyébként helyet az AOC felirat, mely egyáltalán nem zavaró, viszont ahogy már említettük, a G2 név ellenére sem találunk rajta extra motívumokat és utalásokat, ami a legtöbbek számára vélhetően egyáltalán nem okoz majd problémát.

Specifikáció

Papíron az eSport monitorok jelenlegi belépőszintje az 1ms-os válaszidő és a 144Hz-es képfrissítés. Ennél jobbat az AOC sem tud nyújtani a legolcsóbb megoldásaiban, de két ugyanolyan szám között is van különbség, méghozzá mint kiderült, igen nagy. A GtG válaszidő helyett érdemesebb a valós reakcióidőn gondolkodni, mely más tesztek szerint valahol 20ms körül van ennél a modellnél. Ez nagyon jó értéknek számít, akár még 1-2 kategóriával feljebb is. A 144Hz-en nem igazán kell mit magyarázni, a legnépszerűbb eSport címek esetében egy közepesen erős hardverekkel szerelt konfigurációval is kihozható a 144fps, a 60Hz-es játékosokkal szemben pedig ez már valódi előny.

Ami talán a már említett két fontos számnál is fontosabb, az a panel típusa. A legolcsóbb modellek többsége a mai napig még TN panelt kínál a vele együtt járó fakó színekkel és pocsék betekintési szöggel. Nos, az AOC 24G2U IPS panelt kapott, méghozzá egy igen jó minőséggel megáldott fajtát, mely óriási extra ebben az árszegmensben. Képminőségben a másfélszer drágább modellekkel is simán felveszi a versenyt és z IPS panelnek hála a játék mellett akár félprofi munkára is teljes mértékben alkalmas.

Nyilván a 250 nites fényerővel nem veri a legjobbakat, de ez bőségesen elegendő a legtöbbek számára. Természetesen 1920 x 1080 pixel tárul majd elénk, melynél többre ekkora méretnél nem igazán van szükség. Az NVIDIA-féle G-SYNC még mindig egy drágább mulatság, így természetesen itt is az AMD-féle FreeSync-kel van dolgunk, mely 48-144Hz között teszi a dolgát. Nyilvánvalóan ez inkább már adaptív szinkronizáció, mely bizony jól tud jönni mondjuk a AAA játékok esetében, ahol a stabil 144Hz nem biztos hogy könnyen elérhető.

Csatlakozások, használat

A csatlakozásokra sokan nem fordítanak kellő figyelmet és ilyenkor jöhetnek a meglepetések, de jelen esetben sok problémánk nem lehet. A monitor alján találjuk meg a 2 darab HDMI 1.4-es csatlakozót, amit 1 darab DisplayPort 1.2 egészít ki a modern technológiák közül. Ez a legtöbbek számára bőven megfelelő, hiszen ha az asztali gépet DisplayPorttal csatlakoztatjuk, akkor marad még két HDMI mondjuk a konzolunknak és a laptopunknak.

Ugyancsak alul kapunk egy 4-es USB elosztót, mely praktikus lehet az egyre népszerűbb vezeték nélküli perifériák kapcsán. A fő vezérlőket a monitor jobb sarkánál találjuk, a ki/bekapcsoló gomb könnyen elérhető és jól reagál, egyszer sem volt vele problémánk. A menü már megszokott AOC-s, igazából jól kezelhető, nagyjából 5 perc után megszokható. Szinte minden beállítást megtalálunk, amire szükségünk lehet, de őszintén szólva sok mókolást nem igényel ez a modell, alapjáraton is remek képet és kiváló gamer teljesítményt kínál.

Játék közben

Egy 60Hz-es 4K-s panel után ismét remek érzés volt 144Hz-en eSport játékokkal játszani. A CS:GO és a PUBG érezhetően fluidabb 144Hz-en, a valódi versenyelőnyökről pedig nem is kell írnunk. A 24-es méret lehetséges, hogy pár játékos számára már kicsi, de szerencsére az AOC-nek vannak olcsóbb 27 colos megoldásai is. Számunkra a 24-es méret az ideális továbbra is, főleg ha konkrétan csak eSport címekkel játszik az ember.

A teljesítményre tehát nem lehetett panaszunk, abszolút hozta a nála 1-2 kategóriával feljebb versenyző, nagyon hypeolt eSport monitormárkák szintjét.

Összegzés

Az AOC 24G2U jelenleg 65 000 Ft környékén szerezhető be itthon, 36 hónap hivatalos AOC garanciával. Ennyiért elképesztően jó vétel, főleg az IPS panelje miatt. Arra a vásárlásnál figyeljetek, hogy valamivel olcsóbban beszerezhető a 75Hz-es változata is itthon, mely igazából nem egy jó vétel, hiszen pár ezressel drágábban itt van ez a remek termék. Aki tehát egy kiváló ár/érték arányú és jó képminőségű monitort keres, annak nem kell tovább várnia, az AOC 24G2U szinte mindig black friday áron kínál kategóriájából kimagaslóan jó teljesítményt.

8.5
Remek ajánlat

Értékelés

Az AOC 24G2U nagyon baráti áron kínálja mindazt, amire egy eSport játékokkal játszó gamernek valóban szüksége van.
Ad
Scroll to top