Bemutató PC Top

Adata SE760

A Tajvani központú ADATA neve a számítástechnika világában nem számít újdonságnak. A márka 2001 óta dolgozik memória megoldásokon, 2017 során pedig a második legnagyobb memóriabeszállítónak számított a világon. Nem meglepő így, hogy a flash alapú SSD meghajtók gyártása tekintetében is az egyik legnagyobb gyártóvá nőtte ki magát.

Az ADATA SSD-k tekintetében talán leginkább a többszörösen díjnyertes, SX8200 Pro SSD-jéről híres leginkább, amely lenyűgöző teljesítményt kínál a konkurens termékek árának töredékéért. Nem meglepő így, hogy a belső SSD-k mellett a kolibri filozófiáját követő márka küldő SSD-k készítésébe is kezdett. Így adódott a lehetőség az ADATA egyik legújabb külső SSD-jének, az SE760 meghajtónak a kipróbálására lehetőség. 

Elegáns megjelenés, kimagasló teljesítmény 

Az SE760 egy kifejezetten kompakt méretű, USB 3.2 Gen 2 – Type-C csatlakozással rendelkező megoldás, amelynek az olvasási sebessége elérheti az akár 1000 MB/s-ot is. A külső SSD méret tekintetében kicsivel nagyobb, mint egy M.2 2280 megoldás, amely 122 mm-es hosszt, 44 mm-es szélességet és 14 mm-es vastagságot takar. Ez arra enged következtetni, hogy a fémvázba bújtatva egy valódi, valószínűleg Gen 3 x2 sebességű M.2 SSD található egy USB-C átalakítóval és egy USB 3.2 Gen 2 vezérlővel, amely 10 Gbps, vagyis 1 GB/s körüli sebességet képes maximálisan engedélyezni. Az SE760 titánszürke vagy épp fekete, szálcsiszolt fémváza igazán elegáns megjelenést kölcsönöz a hordozható meghajtónak, így tökéletesen bele tud illeszkedni a modern üzleti életbe csak úgy, mint a játékosok asztalára. A borítás és az SSD forgóalkatrészek nélküli kialakítása lehetővé teszi a halkabb működést, valamint a nagyobb ellenállást a környezeti viszonyokkal szemben, mint például az esésektől. Ellenben az SE760 nem kapott IPX cseppálló hitelesítést, így aki egy kicsit biztonságosabb megoldást keres, az talán az SE800-al több funkciót fog kapni a pénzéért.  

Univerzális csatlakozás és széleskörű kompatibilitás 

Az USB-C csatlakozás több tekintetben is előnyös. Az első és legfontosabb talán az, hogy az USB-C – USB-C kábelt bármilyen irányba lehet csatlakoztatni, ami végre megszünteti az USB-A kábelek valósággal irritáló hibáját, mégpedig azt, hogy csak 3. csatlakoztatásra sikerül bedugni az USB portba az eszközöket. Emellett a C szabvány magasabb ellenállást és áramerősséget is képes átvinni a gyorstöltés érdekében, emellett akkora sávszélességet nyújt, hogy akár videóátvitelre, internetkábel csatlakoztatására, vagy éppen USB hub-ok készítésére is használható. A memóriagyártók, köztük az ADATA a sebességet látta a csatlakozásban, mint lehetőség, így egy USB 3.2 Gen 2 vezérlővel sikerült a PC-s M.2 megoldásokat megközelítő teljesítményt biztosítani. Mivel egyre több ultrabook, köztük az Apple laptopok is egyre inkább mellőzik az USB-A portokat, a gyártó választása lehetővé tette a lehető legszélesebb körű eszköztámogatást, így akár legyen szó Windows vagy Linux alapú PC-ről, Mac OSX munkaállomásról, vagy éppen bármilyen USB-C kompatibilis Android készülékről, az SE760 gond nélkül fog működni. 

Produktivitásra tervezve 

Persze felmerülhet a kérdés, hogy ilyen specifikációkkal kiket céloz a tajvani kolibris márka. Gyakorlatilag nincs kifejezett célcsoport. Az SSD egyaránt megfelel a hardcore gamereknek, az üzleti szakembereknek, a kreatív alkotóknak és az egyszerű otthoni felhasználóknak is. Az USB Type-C és Type-A kábel lehetővé teszi, hogy akár konzolokhoz is lehessen csatlakoztatni játékok tárolására, amely szintén igaz a PC-k esetén is. A gyors sebesség pedig csökkenteni fogja a töltőképernyőket és megszünteti a kisebb akadozásokat, amelyek sokszor arra vezethetők leginkább vissza, hogy a pálya még nem töltött be kellőképp. Az üzleti szakemberek teljes biztonságban tárolhatják adataikat, legyen szó akár kis, vagy nagyobb méretű fájlokról. A kreatív szakemberek talán azok, akik a leginkább nyerhetnek az SSD-vel, ugyanis a segítségével akár 4K-s felvételeket is könnyedén lehet vágni a külső tárolóról, hiszen nem a sebesség lesz az, amely problémát fog okozni, ha pedig az SSD túl is melegedne, a fémburkolat hűtési célokat is ellát. Ebben az esetben kifejezetten fontos, ugyanis folyamatos terhelés esetén sajnos fel tud melegedni erőteljesen a meghajtó. Az Otthoni felhasználók pillanatok alatt pakolhatnak rá családi felvételeket, képeket, filmeket, és nem kell amiatt aggódniuk, hogy féltve őrzött emlékeik egy lassan betöltő, hibás külső HDD áldozatává esnének.

Használat közben – valóban közel az 1000 

Az SE760-at sikerült kipróbálni 4K videószerkesztéssel, amely során ugyan kifejezetten gyors volt a külső meghajtó, de ahogy már említésre került, sajnos melegedett a terhelés során. Ha csak sima egyszerű sebességmérésről van szó, a terhelés nem akkora mértékű, így kevésbé lehet észrevenni a problémát. Persze ez játékok esetén is fenn tud állni hosszabb időt követően, de persze az attól is függ, hogy mennyire lett nagy igényű az adott cím. Sandboy játékok esetén érthető okoknál fogva melegedik, viszont egyszerűbb címek esetén nincs semmi ilyenről szó. Kíváncsiságból a CrystalDiskMark-ot is sikerült lefuttatni, ahol az SSD közel 900 MB/s olvasási, és közel 800 MB/s írási teljesítményt nyújtott. Ugyan ezek kicsit elmaradnak a hirdetett 1000 MB/s-os értékektől, de ez persze függ a rendszerek terhelésétől és egyéb külső tényezőktől is, így hihető, hogy képes akár az elméleti maximum nyújtására. 

Összegezve az ADATA SE760 egy kifejezetten igényes és stílusos megoldás mindenki számára. A szálcsiszolt fémvázas megjelenés és a közel 1 gigás sebessége senkinek sem fog csalódást okozni, habár a melegedési problémával illene kezdeni valamit. A kipróbált 1 TB-os változat ellenben 52 000 forint környékén kapható, így eléggé elgondolkodtató, hogy a nála gyorsabb és kisebb méretű SE800 jobb vételnek számít. Itt már valójában csak az egyéni preferencia az, amely a megfelelő megoldás kiválasztásában segíthet. 

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Scroll to top