PC

A Toshiba 30 éve jelentette be a világ első tömeggyártású laptopját

1985 áprilisában a Toshiba bemutatta a világ első sorozatban gyártott laptopját, a T1100-as modellt, és ezzel megalapozta a hordozható számítógépek rohamos elterjedését. Ma már egyáltalán nem meglepő, ha egy háztartásban a számos gép mellett egy notebook is megtalálható.

A laptopvásárlás manapság teljesen hétköznapi dolog, bár néha nem egyszerű a sokféle kapható modell és a számos fejlett funkció között megtalálni a legmegfelelőbbet az üzletek polcain vagy a virtuális boltokban.

A nyolcvanas évek végéig a számítógépek elsősorban asztali eszközök voltak, a felhasználók kizárólag helyhez kötötten tudták tevékenységüket végezni.

A 30 évvel ezelőtti április a cseresznyefák mellett egy iparág virágzását is magával hozta. A széles körben használható mobil számítástechnika azon a tavaszon kezdett fejlődni, amikor a Toshiba bemutatta T1100-as modelljét az európai piacon.

A Toshiba T1100-ban, a világ első, nagy sorozatban gyártott notebookjában még nem volt merevlemezes meghajtó, csak flopi, így az adatok beolvasása 3,5 hüvelykes flopilemezekről történt. A gépbe 4,77 MHz-es Intel 80C88 processzort és a kor technológiai színvonalához mérten kiváló minőségű, monokróm, 640×200-as felbontású LCD kijelzőt építettek.

Toshiba T1100 In Betrieb

 

Annak ellenére, hogy a számítógép DOS operációs rendszerét flopiról kellett minden bekapcsoláskor a memóriába tölteni, a Toshiba elsőszülöttje egy táskában vagy hátizsákban is elfért, és úgy tervezték, hogy viszonylag könnyen hordozható legyen: a tömege 4,1 kg volt. Az ólom-savas akkumulátorral felszerelt laptop üzemideje egyszeri feltöltéssel mintegy 8 óra volt. Egy manapság már általánosan használt funkcióval is ellátták: a munkafolyamat megszakítható volt, és nem kellett a folytatáskor az operációs rendszert ismét betölteni.

A hordozható számítógépek piacán történt úttörő lépést később a felhasználói piac kialakulása követte, és így az információtechnológiai iparág egyik meghatározó eleme lett. A felhasználók számára a T1100 egyszerű hordozhatósága különösen fontos volt, így már az első évben 10 000-nél is többet értékesítettek ebből a számítógépből – legtöbbjét az európai piacon.

Egy évvel később a Toshiba bemutatta T3100-as modelljét, mely már beépített merevlemezes meghajtót is tartalmazott, és a processzor teljesítménye akkora volt, amit korábban csak asztali számítógépek tudtak nyújtani. Ezen eredmények után a Toshiba tovább bővítette hordozható számítógépeinek kínálatát, és elkezdte eszközei értékesítését Japánban,valamint az Egyesült Államokban is. A Toshiba fejlesztései nyomán a hordozható számítógépek, illetve az ezekhez fejlesztett alkatrészek világpiaca növekedésnek indult. Az iparág rendületlen fejlődésének vagyunk tanúi ma is.

Toshiba T3100 2 copy white

 

Első az első között

A Toshiba első IBM-kompatibilis számítógépének fejlesztését 1984-ben kezdte el. Ezek a gépek akkoriban az asztali számítógépek szabványának számítottak.

Az 1985-ben Európában bemutatott T1100-as modellt azonnal nagy érdeklődés fogadta.  A T1100-at kiváló minőségű LCD kijelzővel és 3,5 hüvelykes flopimeghajtóval látták el.  Az újonnan kifejlesztett speciális szoftver segítségével az akkumulátor üzemideje 8 óra körül volt. Mindezekkel együtt a számítógép egyszerűen hordozható volt, hiszen tömege „mindössze” 4,1 kg-ot ért el. 

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Kapcsolat

A sajtóközleményeket és a megkereséseket a pr@hunit.hu címre várjuk.

Általános megkeresés és információk: info@hunit.hu

Rólunk

A HunIT egy a digitális világgal foglalkozó internetes magazin. Azokhoz a látogatókhoz szólunk akik kedvelik az informatikával, esporttal, hardverekkel és szoftverekkel kapcsolatos témákat, és szeretnének naprakészek maradni, vagy szórakozással egybekötve tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top